Натрупването на токсини в организма може да бъде причина за възникването на някакво заболяване. Тялото има естествен механизъм за пречистване от токсините, но средата, в която живеем, и начинът на живот, който водим, натоварват организма с необичайно големи количества токсини. За съжаление той не успява самостоятелно да се справи с тях.
Токсините навлизат с храната, която консумираме, въздуха, който дишаме, и др. Можем да вземем мерки, като се възползваме от ефекта, които имат някои билки върху организма.
Отварата от бял трън, например, успешно се преборва с подутия стомах и натрупаните токсини в черния дроб. Залейте супена лъжица от билката с 1 ч.ч. вряла вода.
Оставя се да се запари около двадесет минути и изпийте – най-добре три пъти на ден преди храна. Множество изследвания доказват, че белият трън подобрява чернодробната функция и възстановява увредения черен дроб.
Лимонът също може да влезе в употреба за детоксикация на организма. Този метод е може би най-лесният и известен – необходими са ви само вода и лимон. В 1 ч.ч. изстискайте пресен сок от киселия плод, като е желателно да правите тази процедура всяка сутрин на гладно.
С киселия плод има още една рецепта – ¾ ч.ч. вода, лимон, 1 с.л. зехтин. Всичко това се разбива в блендера и после частично се прецежда.
Черният дроб може да бъде пречистен и с билката цикория. За да си направите рецептата, са ви необходими корени, листа и стъблото на билката.
Сложете 2 с.л. от цикорията в 500 мл вряла вода. Оставете сместа да поври за четвърт час на бавен огън. След като отварата е готова, добавете към нея 2 с.л. пчелен мед. Разбъркайте и сложете 1 ч.л. ябълков оцет. Отварата трябва да се пие топла.
Цикорията е използвана за пречистване на черния дроб и жлъчния мехур още в Древен Египет. Хората тогава са вярвали, че растението може да пречиства кръвта и да изчиства напълно натрупаните в черния дроб токсини.
Растението може да се използва и в комбинация с други билки. Сложете равни части цикория, корени от глухарче и коприва. След това разбъркате билките и изсипете 2 с.л. от тях в 500 мл кипяща вода.
Оставете сместа да поври пет минути и после отдръпнете от котлона, но оставете за двадесет минути захлупена. След това разделете на три равни части и изпивайте по една част преди храна.
Коментари