Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три тексаски ястия за любителите на лютото

Три тексаски ястия за любителите на лютото

тексаско барбекю
Стилен свещник на дървена стойка-1%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
5.36 лв.

Вероятно заради близостта си с Мексико, известна като Родината на чилито, жителите на Тексас не сядат на трапезата без да са си приготвили нещо много пикантно или откровено люто. Независимо дали то ще е поднесено заедно с чили чушки, чили сос или просто с лют пипер, можете да сте сигурни, че бихте обидили своите тексаски домакини, ако им кажете, че не ядете люто.

Още по-лошо ще стане ако добавите, че не ядете и боб. Защото именно лютите чушки и боба се считат за националното ястие на Тексас. Ето защо Ви предлагаме 3 рецепти за най-апетитните и пикантни тексаски ястия:

Тортиля със сирене чедър

Необходими продукти: 8 питки тортиля, 250 г крема сирене, 1 ч. ч. настъргано сирене чедър, 3 люти чушлета, няколко стръка ситно нарязан зелен лук.

Начин на приготвяне: двата вида сирене, лука и ситно нарязаните люти чушки се смесват, разбъркват се добре и с тази смес се покриват питките, които след това се навиват на рула. Поднасят се студени.

Боб с чили по тексаски

тексаско ястие

Необходими продукти: 1 кг телешка или говежда кайма, 1 глава кромид лук, 850 г домати от консерва, няколко люти чушлета, 1 ч. л. риган, 4 с. л. кимион, 2 ч. ч. вода, 500 г сварен боб, сол на вкус, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Каймата и ситно нарязаният лук се запържват в мазнината до златисто. Към тях се прибавят всички останали продукти без боба и ястието се оставя да къкри на слаб огън докато сосът се сгъсти. След като е готов се слага и бобът, котлонът се засилва за кратко, разбърква се добре и се осолява на вкус. Ястието се сервира горещо.

Лют боб по тексаски с пушено месо

Необходими продукти: 3 ч. ч. боб, 200 г пушени свински или пилешки гърди, 1 глава кромид лук, 1 морков, 6-7 люти чушки, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. риган, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се накисва от предходната нощ. На следващия ден се слага да се вари заедно със ситно нарязания морков и лук, месото, нарязаните скилидки чесън, нарязаните люти чушки и ригана. Вари се на слаб огън. След като всичко е готово, тексаското ястие се подправя на сол и се поднася горещо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest