С патладжаните и тиквичките могат да се приготвят разнообразни и лесни ястия през топлата част от годината – няколко зеленчука, малко чесън и грил тиган и вечерята е готова. Ако обаче искате да направите нещо по-различно с патладжаните, предлагаме ви три рецепти – салата, разядка и супа от патладжан.
Първа е салатата – за нея са ви необходими два патладжана, 4 домата (най-добре розови), хубаво твърдо сирене, зехтин, черен пипер, сол. Нарежете патладжана на кубчета и го отцедете, след което го сложете в тавичка, полейте го обилно със зехтин, добавете сол и изпечете във фурната на около 200 градуса. След като зеленчукът омекне, можете да го извадите.
Доматите се режат също на едри кубчета и се смесват с изстиналия патладжан, а към тях се добавя сиренето, което сте запекли предварително на грил тиган. Подправете с малко черен пипер и по желание лимонов сок или ябълков оцет. Към салатата могат да се добавят и печени чушки. По желание може да добавите и ½ ч.ч. запечени орехови ядки.
Когато стане дума за патладжан, не може да не се спомене и чесъна – вкусовете им се допълват чудесно. А в комбинация с доматен сок, нещата просто си идват на мястото. Но да не се замечтаваме в простичките и добре познати на всички рецепти. Следващото ни предложение е за разядка, в която естествено има чесън – количеството му е в зависимост от това до колко го обичате:
Разядка с патладжан и чесън
Необходими продукти: 3 патладжана, около 200 мл цедено кисело мляко и 100 мл майонеза, чесън на вкус, няколко стръка магданоз, сол, олио, орехи
Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат хубаво, след което се слагат в купа, която има капак, за да се задушат и да омекнат. Когато изстинат, зеленчуците се обелват и скълцват на ситно. Към тях се добавят майонезата и киселото мляко, нарязаният магданоз, чесънът и подправките. Хубаво разбърквате и после слагате орехите – скълцани на по-едри парчета.
Ако не искате да усещате парчета патладжан, можете да направите разядката в блендер.
За супата ще ви трябват основно патладжани – 3 бр., около 800 г домати и чесън – поне 4 скилидки, 2 глави лук. Патладжаните се изпичат, а през това време се нарязват лукът и чесънът, след което се слагат в мазнина да се позапържат. Когато поомекнат, към тях се добавят доматите – предварително обелени и ситно накълцани. Подправят се с малко черен пипер и сол и се оставят да покъкрят на тих огън.
Добре изпеченият патладжан се нарязва на кубчета и се слага след около 30 минути при останалите продукти на котлона. Налива се гореща вода – около литър и половина.
Когато супата заври, се намаля на слаб огън. Накрая се подправя с босилек. Сервира се с добре изпечени хлебни крутони и най-отгоре всяка порция се поръсва с тиквени семки, също изпечени на тиган.
Още апетитни предложения с патладжани: Лазаня с патладжани, Гръцка мусака, Патладжани по марокански, Салата с тиквички и патладжани, Патладжанена супа с леща
Коментари