Диетичните ястия могат да са и много вкусни, стига да използвате разнообразие от продукти.
Пастетът от гъби и тофу е вкусен и лек. Необходими продукти: 300 грама тофу, 300 грама гъби, 1 връзка зелен лук, копър, розмарин, сол и черен пипер на вкус. Гъбите се задушават, докато станат готови, добавя се солта и пиперът.
Нарязаните на дребно тофу и зелен лук се добавят, когато сте свалили гъбите от коплона. Всичко се пасира добре. Може да се сервира като топло или студено ястие.
Бобена салата: 1 консерва червен боб, олио, зелен лук, копър, чесън, кориандър, сол и черен пипер. Бобът се отцежда от течността и се запържва в мазнината, добре е да се добави малко зехтин за аромат.
Слага се солта и черният пипер и се сваля от котлона. Добавят се нарязания лук, чесън, копър и накрая кориандърът. Сервира се направо от тигана, но може и студено. Ако ястието е топло, може да се сервира и с кротончета.
Зеленчукови кюфтета: 3 картофа, половин малка зелка, 2 моркова, 1 глава червено цвекло, 3 скилидки чесън, 300 грама гъби, 2 глави лук, магданоз, подправки, сода на върха на ножа, 1 чаша овесени ядки, 4 супени лъжици брашно.
Зеленчуците се смилат в месомелачка или с кухненски робот, слагат се подправки на вкус, нарязаният магданоз, содата се гаси с оцет.
Овесените ядки се заливат с малко гореща вода, докато набъбнат. Отцеждат се и се добавят към зеленчуците. В сместа се слагат 3-4 супени лъжици брашно и всичко добре се смесва.
С лъжица се оформят кюфтета с големина по желание и се запържват в сгорещено олио. Имайте предвид, че ако кюфтетата са много големи, може да останат сурови в средата.
Постна торта: 1 чаша силен черен чай, 1 чаша захар, 1 чаша мед, половин чаша растително масло, 1 супена лъжица оцет, сода на върха на ножа, брашно, стафиди, фурми или други сушени плодове.
В чая се разтварят захарта и медът, добавя се маслото и гасената с малко оцет сода, сушените плодове. Разбърква се добре, като постепено се сипва брашното.
Тестото трябва да е с гъстота на сметана. Сипва се върху хартия за печене във форма за торта или тава и се пече при температура 160 градуса.
Готовите кори се съединяват със сладко или крем по желание. Може да украсите с пресни плодове според сезона или компот.
Коментари