С лук можете да приготвите вкусни ароматния ястия. Този полезен дар от природата е подходяща притурка за риба, всички видове меса, зеленчукови ястия, яхнии, запръжки и т.н. Лукът е на почит в традиционната българска кухня от незапомнени времена. Предлагаме ви няколко интересни идеи, в които може да включите лук.
Такова ястие е лучена супа в гюведжета. Продукти: 4 чаши вода, 4 глави лук, 150 грама сланина, 300 грама бял хляб, 200 грама кашкавал, 4 супени лъжици течна сметана, сол.
Нарежете сланината на тънко и я запържете, докато стане златиста и хрупкава. Извадете я от тигана и в мазнината запържете изчистения и нарязан на кръгчета лук.
Пържете, докато лукът стане на пюре. Посолете го, залейте с водата и варете 30 минути. Изсъхналият хляб нарежете на тънки лентички. Половината от тях залейте със сметаната и сложете върху тях запържената сланина. Останалите лентички хляб поръсете с настъргания кашкавал.
Наредете парченцата хляб със сланина на дъното на гюведжета, върху тях подредете тези с кашкавала. Така редувайте, докато свършат. Гюведжето трябва да е пълно с хляб наполовина. След това залейте с лучената отвара и запечете във фурната за 5 минути.
Вкусен и ароматен става печеният лук с пармезан. Продукти: 4 едри глави лук, 4 парчета пушени гърди или бекон, 2 скилидки чесън, 2 клонки пресен розмарин, 3/4 чаша течна сметана, 2 шепи настърган пармезан, зехтин, млян черен пипер, сол.
Пуснете лука за 15 минути във вряща вода, за да омекне. След това от всяка глава отрежете капаче на около 2-3 сантиметра и със супена лъжица изгребете средата.
Нарежете я на дребно заедно с капачетата. В загрята мазнина в тиган запържете дребно нарязания чесън, лука и накълцания розмарин. Залейте със сметаната, разбъркайте и свалете от котлона.
Добавете пармезана, солта и черния пипер. Всяка глава обвийте с парче бекон или гърди и закрепете с клечка за зъби. Всяка глава лук поставете в отделна форма - може да използвате форма за крем карамел или кексчета, и полейте с лучено-сметановата смес. Печете 25 минути във фурната на 200 градуса.
Коментари