Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за вкусни ястия със скумрия

Идеи за вкусни ястия със скумрия

Идеи за вкусни ястия със скумрия

Скумрията е може би най-известната и често консумирана морска риба. Тя принадлежи на групата на костура и достига максимално до 60 сантиметра дължина. Месото има остър характерен аромат и е доста мазна, но пък ниско калорично и затова може да се консумира и при диетично хранене.

Тази риба неслучайно е сред най-честия избор за приготвяне на рибни деликатеси. Тя съдържа отлично количество бързосмилаеми протеини.

Друго предимство на вкусното месо е съдържанието на омега-3 мастни киселини, които са ценно средство за прочистване на тялото от токсини. Укрепват клетъчните мембрани като елиминират свободните радикали.

Сред полезните хранителни вещества са микроелементите и внушителният набор витамини - всички от група В, РР, Д, Е и други.

Ползите на скумрията за организма като цяло могат да бъдат определени като начин да се подсили тялото и да се запази здравето на организма. Конкретно за децата - скумрията подпомага развитието на мозъчната им дейност. При тийнейджърите има цял в правилното оформяне на телата. За жените е особено полезна в периода на раждане и кърмене.

Как да се приготви скумрията, за да бъде запазени всички полезни вещества в нея?

Рибата има много начини на приготвяне - печена скумрия, пържена, гушена, сготвена на рибена чорба. Изборът сред вариантите е богат и може да задоволи всички изисквания според необходимостта да се запазят полезните хранителни вещества и да се използват определени подправки, придаващи специфичен аромат и вкус на месото. Ето няколко интересни предложения.

Скумрия с доматен сос

Скумрия с доматен сос
Снимка: Албена Асенова

Доматеният сос е идеалният тандем за рибата скумрия, тъй като тушира острия вкус на рибата. Неговата повишена киселинност прави добра хармония със силния вкус на рибата. Подходящи са всякакви други кисели съставки.

Необходими продукти за 2 порции:

- 2 скумрии

- 5 с..л зехтин

- 1 с.л. оцет

- 1-2 домата

- 2 листенца босилек

- 1 супена лъжица лимонов сок

- Черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Рибите се изчистват и нарязват на две половини. Натриват се със сол и черен пипер и всяко парче се намазва с 1 супена лъжица зехтин. Пекат се на скара за около четвърт час.

Доматената заливка се приготвя от ситно нарязаните домати, смесени с оцета, лимоновия сок, босилека, малко зехтин, сол и черен пипер. Рибата се поднася, след като се залее с доматите.

Салата от маринована скумрия и целина

Маринована скумрия
Снимка: Даниела Русева

Необходими продукти:

- 1 маринована риба скумрия

- 1 глава целина

- 1 глава червен лук за салата

- 1 супена лъжица лимонов сок

Приготвяне:

Скумрията се нарязва на малки парчета и се овкусява със сол и лимонов сок. Целината се настъргва, а лукът се реже на парчета или кръгчета. Всичко се смесва и се поднася заедно с препечен хляб като мезе за бялото вино или водката.

Пастет от пушена скумрия

Пастет от скумрия

Необходими продукти:

- 300-400 г пушена риба скумрия

- 3 стръка пресен лук

- 2 с.л. горчица

- 1 с.л. хрян

- 60 г масло

- 2 с.л. лимонов сок и кората на лимона

- Черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пушената скумрия се почиства от кожата и костите и се смила в блендера. Добавят се горчицата, маслото и хрянът и отново се пасира. Полученият пастет се овкусява с лимоновия сок, лимоновата кора и черния пипер. При сервирането се добавя ситно нарязаният лук.

Други вкусни предложения, които може да сготвите, са:

- скумрия с ориз;

- скумрия на скара;

- чорба със скумрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest