Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Скумрия - хранителна стойност и ползи

Скумрия - хранителна стойност и ползи

Скумрия - хранителна стойност и ползи
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

Скумрията съдържа множество важни витамини и минерали. Тази мазна морска риба е един от най-здравословните избори, които можете да включите към диетата си.

В тази статия ще ви представим многобройните ползи за здравето от консумирането на скумрия и пълен хранителен профил.

Важен източник на омега-3 мастни киселини

Скумрията съдържа значително количество омега-3 мастни киселини. Едно филе осигурява 2991 mg мастни киселини. На 100 g това се равнява на 2670 mg омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини имат широка гама от ползи за здравето, както и противовъзпалителни механизми. Увеличаването на приема на омега-3 може да подобри сърдечно-съдовата система и когнитивното здраве.

Съдържа значителни количества витамин В12

Витамин В12 е едно от най-важните хранителни вещества, а дефицитът му може да причини анемия и да увреди нервната система.

Поради тези причини е жизненоважно да се осигури достатъчен прием на този витамин.

За щастие, скумрията съдържа голямо количество от него, а сготвеното филе от скумрия осигурява 279% от препоръчителния дневен прием на витамин В12. Той е от съществено значение за имунната и нервната система и играе важна роля при производството на ДНК.

Богата е на протеин

Скумрия - хранителна стойност и ползи

Скумрията е отличен източник на хранителен протеин, като в едно филе има 20.8 g протеин. Освен това в скумрията се съдържат всички девет незаменими аминокиселини.

Отличен източник на селен

Само едно малко филе от скумрия осигурява 71% от препоръчителния дневен прием на селен. Селенът е основен минерал, който има много важни функции в човешкото тяло и включва:

- антиоксидантна функция: спомага за намаляване на оксидативния стрес;

- повишава имунитета и играе ключова роля за здравето на имунната система;

- произвежда ДНК;

- регулира хормоните на щитовидната жлеза и общото здраве на щитовидната жлеза.

Предлага 100% от препоръчителния дневен прием на витамин D

Някои храни са с високо съдържание на витамин D и скумрията е една от тях. Всъщност, едно нормално по размер филе от скумрия осигурява повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин D.

Този витамин е с многобройни ефекти върху организма, като според някои изследвания той има противоракови и противовъзпалителни действия.

Хранителна стойност (на 100 g скумрия)

Макроси

- Калории - 205 kcal

Скумрия - хранителна стойност и ползи

- Въглехидрати – 0 g

- Протеин – 18.6 g

- Общо мазнини – 13.9 g

Витамини (% от препоръчителния дневен прием)

- Витамин D – 90%

- Витамин B12 – 145%

- Витамн B6 – 20%

- Витамин A – 3%

Минерали (% от препоръчителния дневен прием)

- Селен – 63%

- Фосфор – 22%

- Магнезий – 19%

- Калий – 9%

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest