Скумрията съдържа множество важни витамини и минерали. Тази мазна морска риба е един от най-здравословните избори, които можете да включите към диетата си.
В тази статия ще ви представим многобройните ползи за здравето от консумирането на скумрия и пълен хранителен профил.
Важен източник на омега-3 мастни киселини
Скумрията съдържа значително количество омега-3 мастни киселини. Едно филе осигурява 2991 mg мастни киселини. На 100 g това се равнява на 2670 mg омега-3 мастни киселини.
Омега-3 мастните киселини имат широка гама от ползи за здравето, както и противовъзпалителни механизми. Увеличаването на приема на омега-3 може да подобри сърдечно-съдовата система и когнитивното здраве.
Съдържа значителни количества витамин В12
Витамин В12 е едно от най-важните хранителни вещества, а дефицитът му може да причини анемия и да увреди нервната система.
Поради тези причини е жизненоважно да се осигури достатъчен прием на този витамин.
За щастие, скумрията съдържа голямо количество от него, а сготвеното филе от скумрия осигурява 279% от препоръчителния дневен прием на витамин В12. Той е от съществено значение за имунната и нервната система и играе важна роля при производството на ДНК.
Богата е на протеин
Скумрията е отличен източник на хранителен протеин, като в едно филе има 20.8 g протеин. Освен това в скумрията се съдържат всички девет незаменими аминокиселини.
Отличен източник на селен
Само едно малко филе от скумрия осигурява 71% от препоръчителния дневен прием на селен. Селенът е основен минерал, който има много важни функции в човешкото тяло и включва:
- антиоксидантна функция: спомага за намаляване на оксидативния стрес;
- повишава имунитета и играе ключова роля за здравето на имунната система;
- произвежда ДНК;
- регулира хормоните на щитовидната жлеза и общото здраве на щитовидната жлеза.
Предлага 100% от препоръчителния дневен прием на витамин D
Някои храни са с високо съдържание на витамин D и скумрията е една от тях. Всъщност, едно нормално по размер филе от скумрия осигурява повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин D.
Този витамин е с многобройни ефекти върху организма, като според някои изследвания той има противоракови и противовъзпалителни действия.
Хранителна стойност (на 100 g скумрия)
Макроси
- Калории - 205 kcal
- Въглехидрати – 0 g
- Протеин – 18.6 g
- Общо мазнини – 13.9 g
Витамини (% от препоръчителния дневен прием)
- Витамин D – 90%
- Витамин B12 – 145%
- Витамн B6 – 20%
- Витамин A – 3%
Минерали (% от препоръчителния дневен прием)
- Селен – 63%
- Фосфор – 22%
- Магнезий – 19%
- Калий – 9%
Коментари