Патладжанът е зареден с витамини и минерали, но неговите здравословни ползи не се изчерпват само с тези полезни вещества и добавянето им към нашето ежедневно меню. Патладжанът съдържа и други съединения, които подпомагат доброто здраве, помагат за предотвратяване на рака и понижаване на лошия холестерол.
Ще ви дадем две интересни рецепти с патладжан, с които ще се опитаме да ви накараме да обърнете повече внимание, как той да стане част от вашата трапеза. Ето ги и нашите уникално вкусни предложения:
Мусака с патладжани
Необходими продукти:
4 супени лъжици зехтин, 2 средни глави лук, нарязани на ситно, 3 големи скилидки чесън, накълцан, 1 чаена лъжичка канела, 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил, 500 гр. постно говеждо месо или пуйка, нарязано на кубчета, 2 чаши консервирани домати, 1/3 чаша тъмни или златисти стафиди, 2 патладжана, нарязани дебели резени, Сол и черен пипер, на вкус, 250 гр. картофено пюре, 1 голямо яйце, разбито
Начин на приготвяне:
1. Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган на средно висока температура. Запържете лука, докато омекне, около 5 минути. Добавете чесъна, канелата и карамфила, бъркайте около 1 минута. Добавете месото и оставете да къкри за около 5 минути. Добавете доматите и стафидите и оставете да къкри още 10 минути.
2. Подредете резените патладжан в подходяща намазнена тава и подправете със сол и черен пипер. Запечете до златисто кафяво в загрята фурна за около 5 минути от всяка страна.
3. Намалете температурата и добавете месото. След него добавете (разстила се на равномерен пласт) и картофеното пюре което предварително сте смесили със разбитото яйце. Пече се на долната решетка на фурната за около 20 минути.
Салата с кафяв ориз, патладжан и тиква
Необходими продукти:
• 300 гр. тиква, нарязана на средноголеми кубчета
• 1 средно голям патладжан, нарязан на кубчета
• 2 ч.л. кимион
• зехтин
• 3 чаши варен кафяв ориз
• 1/4 чаша печени, белени слънчогледови семки
• 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
• 1/4 чаша пресни ментови листа, нарязани
• 1/4 чаша стафиди
• 1/2 чаена чаша нискомаслено кисело мляко
• 3 скилидки чесън, счукан
• 1 1/2 с.л. пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200 ° С. Запечете тиквата и патладжана в тава върху хартия за печене. Поръсете с кимион и подправете с черен пипер.
2. Комбинирайте тиквата, патладжана, ориза, слънчогледовите семки, магданоза, мента и стафидите в голяма купа.
3. Комбинирайте кисело мляко, чесъна и лимоновия сок в малка купа. Разделете така приготвената салата в купички и полейте всяка от тях с млечния сос.
Коментари