Патладжанът е основен продукт в много кухни от векове, с голямо разнообразие от традиционни рецепти, използващи този зеленчук.
Това, което е наистина поразително обаче, е броят на разновидностите на патладжана, които съществуват! Всички видовете на пазара са различни и налични, като всеки предлага изобилие от хранителни ползи и е идеален за различни рецепти.
Обикновен патладжан
Този наситено лилав патладжан е един от най-често срещаните на пазара, както подсказва и името, и предлага плътна, богата на фибри текстура. Най-добре се използва за приготвяне на печени основни ястия, тъй като плътта отвътре е подходяща за това, но също така е чудесен вариант за използване за гриловане на скара и печен в тава. По-тънката версия на този патладжана е италианският патладжан, който също има малко по-сладък вкус и е страхотен, когато се използва в лазаня и други подобни ястия.
Японски или китайски патладжан
Както подсказва името, този тънък сорт патладжани произхожда от изтока и се поддава добре на пържене, както и на типични източни рецепти. Можете също да добавите тези лилави деликатеси в супи и салати с патладжани.
Индийски патладжан
Той е родом от Индия и е къса, топчеста версия на обикновения патладжан, което го прави чудесно допълнение към кърита в индийски стил и зеленчукови ястия с патладжан.
Пълненият патладжан е още един деликатес, който е вкусен и здравословен.
Патладжан Зелена ябълка
Той обикновено се предлага през летните месеци и получават името си от оттенъка, който е подобен на зелените ябълки. Богат на витамин В6, той е чудесни за пюрета и разядки с патладжан, в комбинация с кисели краставички, плитко и дълбоко пържене на патладжан, както и за печен патладжан или ястия като имамбаялдъ.
Коментари