Патладжанът е висококачествена и нискокалорична храна, богата на много хранителни вещества.
След като прочетете тази статия, ще се запознаете с 7-те ползи за здравето от консумиране на патладжани.
1. Богати са на много хранителни вещества
Патладжаните са много засищащи, което означава, че съдържат много витамини, минерали и фибри.
82 g суров патладжан съдържа:
- Калории: 20
- Въглехидрати: 5 g
- Фибри: 3 g
- Протеин: 1 g
- Манган: 10% от препоръчителния дневен прием
- Фолиева киселина: 5% от препоръчителния дневен прием
- Калий: 5% от препоръчителния дневен прием
- Витамин К: 4% от препоръчителния дневен прием
- Витамин С: 3% от препоръчителния дневен прием
Патладжаните също съдържат в малки количества ниацин, магнезий и мед.
2. Имат високо съдържание на антиоксиданти
Патладжаните са богати на антиоксиданти. Антоцианините са антиоксиданти, които предпазват от клетъчно увреждане, сърдечно-съдови заболявания и рак.
3. Могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания
Няколко проучвания проведени върху животни са установили, че патладжаните могат да подобрят сърдечната функция и да намалят нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере как точно патладжаните действат на здравето на сърцето при хората.
4. Могат да контролират нивата на кръвната захар
Патладжаните се препоръчват при диабет. Те са с високо съдържание на фибри и полифеноли, които значително могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар.
5. Могат да помогнат при загубата на тегло
Патладжаните са с високо съдържание на фибри, но с ниско съдържание на калории, което ги прави отлично допълнение към всяка диета за отслабване. Фибрите са много засищащи и автоматично намаляват дневния прием на калории.
82 g суров патладжан съдържа 3 g фибри и е само 20 калории.
Освен това патладжаните често се използват като заместители на по-висококалорични съставки в различни рецепти.
6. Могат да бъдат полезни при борбата с рака
Патладжанът съдържа няколко вещества, които имат потенциал да се борят с раковите клетки. Също така според няколко изследвания консумирането на повече плодове и зеленчуци като патладжана може да предпази от някои видове рак. Необходими са, обаче повече изследвания, за да се определи как съединенията, открити в патладжаните, могат да повлияят върху рака при хората.
7. Лесно приложими към диетата
Патладжаните могат лесно да се включат към всяка една диета. Те могат да се приготвят по най-различни начини - печени патладжани, патладжани на грил или на тиган, така че всеки да се наслади на вкуса им според предпочитанията си.
Коментари