Консервирането на патладжани за зимата е по-актуално от всякога. Например, можете да направите няколко заготовки, които са страхотни, като предястия с патладжан или гарнитура с патладжани.
Патладжаните могат да бъдат осолени, ферментирали, мариновани в саламура или олио, консервирани с пълнени зеленчуци. Идеални спътници на патладжаните са сладките чушки, моркови, домати, тиквички, тикви. Можете също да използвате различни сосове за консервиране на патладжани у дома, например домати. Те ще добавят пикантност към ястието ви.
Патладжанът е нискокалоричен – на 100 г заготовка, ще се получат около 50 калории. Ето защо тези, които се грижат за теглото си, могат и трябва да въведат такава консервация в зимната диета. Този зеленчук е богат на калий, който се запазва дори когато е консервиран, което означава, че е в състояние да подпомогне работата на сърцето и да подобри водния метаболизъм.
Патладжаните помагат за поддържане на оптимални нива на холестерола, подобряват кръвообразуването и нормализират работата на далака, червата и бъбреците.
Той е отличен продукт за поддържане на функцията на костния мозък, предотвратяване на анемия и нормализиране на нивата на хемоглобина и червените кръвни клетки.
Всички тези полезни свойства на патладжаните могат да се обяснят с наличието на витамини В, В2, С, РР, калций, магнезий, фосфор и натрий в патладжаните.
Единственото нещо, което трябва да запомните при редовната консумация на патладжани, е, че те съдържат нездравословното вещество соланин, което може да причини сериозно отравяне. Максималната му концентрация се намира в презрелите патладжани, така че е важно да избирате зрели, но не и презрели.
Смята се, че е по-добре да не се ядат сурови патладжани, следователно, дори да запазите суровия зеленчук, използвайте само като полуфабрикат.
Методи за консервиране на патладжани
По вид на консервиране ястията с патладжани се разделят на готови за консумация и полуготови продукти. Първите могат да се консумират веднага, като се отвори бурканът. Последните се консервират пресни, за да се приготви нещо от тях в бъдеще. Можете само консервирани патладжани или заедно с други зеленчуци.
Много често се запазва салата с патладжан, която съдържа разнообразие от зеленчуци, подправки и билки. Най-популярният начин за запазване на патладжаните е под формата зеленчуков хайвер или пастет.
За консервиране на готови ястия с патладжан можете да използвате както варени, пържени, печени във фурната, така и задушени зеленчуци. Но особено вкусни са заготовките от цели плодове на скара – ароматни, с пушек. Такова предястие от патладжан ще ви напомня за лятото, барбекюто и лятната вила през зимата.
Ако искате да запазите максималните ползи и витамини, тогава консервирайте пресните патладжани, например, поръсвайки парчета зеленчуци със сол или заливайки със силен солен разтвор. Така ще имате под ръка заготовка от свежи патладжани, който може да се използват в различни ястия през цялата зима. Там могат да се сложат и стръкчета зеленина, които в солта също ще останат пълни с витамини.
Тайните на консервирането на патладжани
За консервиране изберете зеленчука с кръгла форма, среден размер, без увреждане на кожата, с плътна и мека каша в същото време, със средно големи семена, без забележими празнини.
За да получите вкусни и ароматни заготовки, е важно да подготвите правилно зеленчуците. Ако планирате да осолявате или мариновате плодовете, тогава не трябва да отстранявате цялата кожа от тях, тогава те ще запазят естествената си форма и вкусът на ястието ще бъде по-приятен.
Горчивината, присъща на патладжана, се отстранява съвсем просто - измитите и обелени зеленчуци се набождат на няколко места с вилица, поръсват се със сол и се оставят на стайна температура за половин час. След това се изплаква добре под студена вода.
Ако нарежете патладжаните за консервиране на кръгове или хапки, тогава, за да не потъмняват, най-добре е да ги поставите в студена вода след нарязване с добавка на лимонов сок.
Ако планирате да направите хайвер, тогава в никакъв случай не прекарвайте патладжаните през месомелачка и не режете с метален нож. Вашият хайвер рискува да придобие неприятен метален вкус. Керамичните ножове и ножовете от дърво са най-добрият избор за приготвяне на съставките за хайвер от патладжан.
Ако консервирате печени патладжани след това печете за кратко време и при висока температура - тогава месестата част на зеленчука, ще остане лека и визуално привлекателна. Именно в печените патладжани се съхранява максимално количество хранителни вещества, затова препоръчваме този метод за приготвяне на този зеленчук.
Печените патладжани се усвояват по-добре от хората, което е още 1 плюс в полза на избора на този метод на приготвяне. За консервиране използвайте само чисти буркани без мирис.
След приключване на процеса на приготвяне на патладжаните бурканите се стерилизират по стандартния начин и се поставят с главата надолу, докато изстинат.
Вижте още практични идеи за патладжан:
Коментари