Тиквата се появява есенно време и освен с Хелоуин и забавленията, свързани с този доскоро нетипичен за нас празник, ние направо започваме да впрягаме въображението си как да я включваме по-често в менюто си. Именно защото е есен!
Макар и да е доста трайна тиквата сама по себе си, стига да не сте нарушили целостта ѝ, вие не можете да я съхраните по никакъв начин до края на зимата или пролетта. Обикновено я замразявате.
В случай че не разполагате с достатъчно място за съхранението ѝ, се налага да я консервирате - или нарязана на парчета, или настъргана. Оставяме настрана случаите, в които тиквата се консервира под формата на сладко от тиква.
Ето няколко начини за консервиране на тиква, така че да можете да се радвате на сладостта ѝ целогодишно.
Тиква в буркани
Най-лесният вариант е, след като измиете и обелите тиквата, да я нарежете на парчета от около 2-3 см. Бланширайте парчетата тиква за около 2-3 мин и я прехвърлете в буркани.
За консервирането на тиква по този начин е добре да изберете по-големи буркани - от онези, в които приготвяме компоти. Долейте вода, която да стига малко под ръба на бурканите, затворете ги и ги стерилизирайте за около 1 час. В случай че използвате по-големи буркани, времето на стерилизация трябва да е около 90 мин.
Настъргана тиква в буркани
Втори вариант е тиквата да бъде предварително настъргана на едро ренде, Естествено за тази цел трябва преди това да я измиете и обелите. Пригответе си подходящи буркани, натъпчете в тях рендосаната тиква и долейте вода, колкото да се премахне въздухът от тях. Затворете бурканите и ги стерилизирайте за 40 минути, ако са малки. За по-големите буркани времето на стерилизиране следва да бъде удължено. По желание можете да добавите и захар или друг подсладител към тиквата, но тогава тя вече ще е подходяща само за десерти.
Маринована тиква
Можете да изпробвате и по-екзотична рецепта с тиква, която в случая би придобила сладко-пикантен вкус. В дълбока и широка тенджера алпака сложете 3 ч.ч. ябълъков оцет, 5 ч.ч. захар, настърганата кора на 1 лимон, 3 пръчици канела, 4 с.л. настърган джинджифил и 1 с.л. сол.
Кипнете тази марината и добавете към нея 1 обелена и нарязана на парчета тиква (тежаща максимум 2 кг). Варете още около 20 мин. Ако искате да консумирате тиквата до една седмица след мариноването ѝ, можете просто да я прехвърлите в буркани заедно с маринатата ѝ и да я съхранявате в хладилника. В случай, че искате да ѝ се наслаждавате по-нататък във времето ще трябва да я стерилизирате.
Научи също как се замразява тиква или опитай някоя от нашите рецепти за:
- крем с тиква;
- или чийзкейк с тиква;
Коментари