Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение и консервиране на тикви

Съхранение и консервиране на тикви

редакция:
DesislavaDesislava
Новак
217
Съхранение и консервиране на тикви

Тиквата добавя фибри към диетата ви и е богат източник на витамин А. Естествено ниското съдържание на калории в тиквата, която съдържа само следи от натрий и мазнини и е без холестерол, я прави отличен избор за здравословна храна.

За жалост обаче, не е можем да кажем същото за тиквен пай с бита сметана! Но за щастие, можем да използваме тиквата в много други възхитителни и здравословни ястия.

Изборът на качествени тикви е много важен. Те трябва са зрели, с богат, оранжев цвят и твърда кора. Избягвайте напукани, изгнили или прекалено белезникави тикви, те се развалят по-бързо и не могат да бъдат ефектно съхранявани.

Съхранявайте цели и зрели тикви няколко месеца в сухо, проветриво място с температура от 20 до 23 °C, с относителна влажност от 60% до 75%. Подредете тиквите внимателно, за да се избегне повреда от настилката, което ще доведе до гниене и намаляване на срока на годност.

Подредете тиквите на разстояние една от друга, далеч от стени и прозорци, по които много често се появява конденз. За по-дълго съхранение замразяването или консервирането на тиквата може да ви позволи да я използвате в храна през цялата година.

Тикви

Въпреки че тиквите ще издържат на рафта в продължение на няколко месеца, ако се съхранява правилно, ще трябва да се използват други методи за запазване, ако искате да ги запазите за по-дълго време:

• Замразяването е най-лесният начин да запазите допълнително тиквата, и то дава най-доброто качество на продукта. Допълнително предимство е, че можете да замразявате пюре от тиква, необходимо за любимите ви рецепти. Размразете в хладилник и сте готови да направите вашият тиквеник или любима рецепта с тиква!

• Ако нямате достатъчно място във фризера, нарежете тиквата на кубчета и я сварете, след това я поставете в буркани, които допълнете с останалата от варенето течност. Можете също да направите и пюре от варена тиква, което пак да напълните в буркани.

След като сте се справили с тази задача, кипнете бурканите за около 10 минути и след охлаждане подредете в мазето. Поради ниската киселинност на тиквата, варенето за консервация е задължително!

Вижте още:

- Любопитни факти за тиквите и защо по-често да ги използваме;

- Тиквата - вкусният символ на есента

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest