Царевицата произлиза от Централна Америка. Тя също може да бъде съхранявана за по-дълго време. Както при всеки отделен зеленчук или плод, така и при царевицата има малки подробности, които ще ни помогнат да се справим с тази задача правилно.
Царевицата е лятна зърнена култура. Можете да си я купите в пресен вариант през летните месеци. Ако искате да имате царевица и през другото време, научете се как да я съхранявате или да я консервирате.
Прясната царевица се разваля сравнително бързо, не я оставяйте да ви „чака” дълго. Може да се съхранява сурова и необелена до 2 дни. Сложете я в найлонов плик и в хладилник.
Ако купувате голямо количество, най-добре го замразете, защото става негодна за употреба доста бързо. Причината е в това, че захарта в царевицата (след като е откъсната), се превръща в скорбяла доста бързо, особено на топлина.
Можете да съхранявате цели кочани във фризер. Почистете ги, обелете ги и ги сложете във вода, която предварително е завряла. Оставете я да възври отново и оставете кочаните вътре - съответно за малки кочани – около 4 минути, за по-среден размер – около 6 минути, а за много голeми – около 8 до 10 минути.
След това ги извадете и ги охладете в студена вода за същото време. След като ги подсушите, сложете ги в найлонови пликове и замразете.
Когато стане време да я използвате, процедурата по размразяване на кочаните е следната: извадете царевичните кочани от фризера, оставете ги да се размразят, след което ги сложете във вряща вода, изчакайте отново да заври, проверявайте кога ще омекнат (не повече от 5 минути).
Ако желаете, можете и да я изсушите – бланширате предварително обелената и почистената царевица за около 10 минути. В зависимост от това как искате да са сварени зърната бланширате съответно - за сурови зърна или средно сварени 4-6 минути. След като изстине, изронете зрънцата от кочана.
Коментари