Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа тиквата и защо да я ядем?

Какво съдържа тиквата и защо да я ядем?

Какво съдържа тиквата и защо да я ядем?

Когато есента настъпи, тиквата е едно от нещата, които повечето домакини приготвят. Тя е много полезна, освен че е вкусна. В нея се съдържат изключително много полезни вещества, а още по-хубавото е, че е нискокалорична.

Тя е много подходяща за консумация по време на диета и освен това ни предоставя богат асортимент от хранителни вещества, от които нашето тяло има нужда, особено в това, изпълнено с болести време.

В 1 чаша тиква се съдържат:

- Калории- 49;

- Мазнини- 0.17 г;

- Натрий- 390 мг;

- Въглехидрати- 12 г;

- Фибри- 2.7 г;

- Захари- 5 г;

- Протеин- 1.8 г;

Тиквата е перфектният избор, когато искаме да се отървем от излишните килограми. Тя съдържа в себе си полезни въглехидрати.

- Въглехидратите, съдържащи се в тиквата, са много полезни и здравословни. Идеални са за хора, които страдат от диабет и тези, при които има риск от диабет, защото когато се консумират, нивата на кръвната захар и инсулина не се повишават. Тиквата има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща за хора, имащи проблеми със своя метаболизъм, които имат инсулинова резистентност, диабет и такива, които се борят с килограмите;

- В тиквата се съдържат полезни мазнини. По принцип тиквата има високо съдържание на мазнини, те обаче са полезни. Растителните мазнини, съдържащи се в тиквата, са полезни и здравословни за нормално деление на клетките. Помагат за контрол на кръвната захар и редуцират риска от дегенаративни заболявания, лош холестерол и високо кръвно налягане;

- В тиквата се съдържат и доста протеини - тя е добър източник на протеини. Това я прави хранителна, а съответно помага и за засищане на глада. Тя е незаменим приятел при диети, защото благодарение на това, че съдържа протеин, тя помага за по-добрата обмяна на веществата и носи енергия на организма;

- В тиквата се съдържат и някои много рядко срещани в храна от растителен произход витамини - като витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта, и витамин D, който е най-необходим през зимата, когато времето е мрачно и трудно може да бъде набавен.

Най-важен е обаче 1 витамин, който не е много познат, а именно витамин Т, който помага при лечение на анемия и хемнофилия. Заради тези витамини тиквата се препоръчва на вегетарианци, бременни и малки деца. Месестата част на тиквата се усвоява много лесно от тялото и е един от добрите продукти за захранване на бебетата;

- В тиквата има изключително богатство от минерали. Заради това, че тя съдържа малко количество калий, тиквата е най-доброто естествено диуретично средство, което отстранява оттоци при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Фосфорът и магнезият, които се съдържат в тиквата, подпомагат паметта и работата на нервната система. Тиквата е плодът с най-голямо съдържание на желязо, а калцият, който се съдържа в нея, бива усвояван доста по-добре от организма, отколкото този, който се съдържа в млечните продукти. Тиквата се препоръчва за лечение и профилактика на остеопороза;

- Както вече разбрахте, тиквата е изключително полезна, но освен това е много вкусна. Дали в сладкиш, дали печена или в кремсупа, пак ще е вкусна. В 100 грама тиква има едва 17 калории;

- След като тиквата бъде обелена, в никакъв случай не изхвърляйте семките. Те са едни от най-големите източници на белтъчини /33 г за 100 г/. Ако се хапват сурови, тиквените семки подобряват паметта и дейността на бъбреците, а при мъжете поддържат здравето на простата.

Няма как да се размине, без да ви препоръчаме нещо вкусно. Затова непременно разгледайте нашите предложения за:

- сладкиши с тиква;

- пай с тиква;

- печена тиква.

Прочети също колко време се пече тиква и как да си замразим тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати