Уок тиганът е универсален, но пък не е незаменим, когато говорим за китайска кухня, която най-често включва пържене и разбъркване. Няма обаче тиган, който да е по-добър избор от уока, когато става дума за дълбоко пържене или по-точно казано - пълното покриване на продуктите с мазнина.
Дъното на този вид тигани е с чугунено покритие, а това позволява с него да се готви на различни котлони - от такива на ток, до такива на газ. Само по форма на дъното, съвременният уок тиган се различава от този, който се е използвал преди много години - сега дъното на уока е плоско, а не заоблено, за да може да стои добре върху котлоните.
Уокът е най-подходящият съд, когато решите да приготвите храна от азиатската кухня. Той позволява да пържим в много малко мазнина на много силен огън. Дълбочината на този тиган позволява по-лесното бъркане на храната.
Ако има капак, уокът става многофункционална тенджера, в която можете да варите и задушавате. Стените на тези тигани са много тънки. Формата на уока позволява също той да загрее по-бързо и така храната да се сготви по-бързо.
Така всички продукти, които приготвяте в него, ще запазят своите полезни вещества. Бързото готвене в този тиган, не позволява на зеленчуците да омекнат, а да останат хрупкави.
Уокът е подходящ за готвене и от хора, които искат да поддържат оптимално тегло, защото в него се използва много малко мазнина. Трябва да спазвате последователност, когато готвите с този вид тигани.
Първо трябва да сложите тези продукти, които искат повече време за готвене. А тези, които се готвят по-бързо, се слагат накрая. Не бива да слагате много продукти наведнъж в уока при готвене, защото така температурата за готвене ще стане по-ниска. Може да готвите с уок тиган и на пара, стига да имате решетка, която трябва да сложите, след като водата, която сте сложили в тигана заври. Не трябва обаче водата да е много и да не надвишава височината на самата решетка.
Вече знаете за какво се използва уок тиган - чудесен помощник в кухнята. Не пропускайте да си приготвите:
- зеленчуци на уок и др.
Коментари