Все още има много домакини у нас, които не са опитвали да приготвят някое апетитно ястие с арпа фиде, защото не са запознати с този продукт.
Често арпа фидето, познато също като критараки или орзо, бива бъркано с различните видове ориз, не само заради сходния външен вид, но и заради аналогичните начини за приготвяне.
Тук е моментът да обясним какво е арпа фиде и да споделим как да го приготвим от вкусно, по-вкусно.
Арпа фидето не е разновидност на ориза, а вид макаронено изделие и като такова, то не се разбличава от останалите си събратя - макарони, кускус, тортелини и др. както по вкусови качества, така и по начин на приготвяне.
Приличащото на външен вид на едър ориз или на тиквени семки арпа фиде се произвежда от ечемик и е особено популярно в Гърция и Италия, където е неделима част от Средиземноморската кухня.
Арпа фидето често се използва при приготвянето на супи, ястия с месо или като гарнитура за редица месни и постни ястия.
По правило арпа фидето се приготвя от грис, произведен от по-твърда пшеница. Това позволява критараки да издържа на по-дълга кулинарна обработка без да се развари или размие.
Ако сме привлекли вниманието си с обяснението какво е арпа фиде, ви препоръчваме непременно да опитате арпа фиде със свинско, арпа фиде с пилешко или невероятната млечна супа с арпа фиде.
Коментари