Загорялата захар е много по-трудна и сложна за почистване, отколкото ви се струва в първия момент. Колкото и да внимавате при приготвянето на крем карамел, винаги може да се случи част от карамелизираната захар за попадне върху керамичната плоча на котлона или кухненския плот.
След допира си с по-хладната повърхност захарта карамелизира и буквално попива в материала. Какво обаче може да направите, за да предотвратите трайните петна.
При попадането си върху дадена повърхност карамелизираната захар химически все още е вода, т.е. не е изгоряла. В този случай тя трябва да се разтвори без проблеми с малко топла вода. Ако обаче захарта е изгоряла до степен на сажди, тогава лесно ще я отстраните с мокра салфетка и подходящ домакински препарат.
Най-трудно е, когато загорялата захар е карамелизирала добре, особено върху керамичния плот, защото тогава тя буквално влиза в реакция със стъклото. В този случай трябва за премахнете загорялата захар възможно най-бързо с помощта на специална остра шпатула, която се продава в големите търговски вериги.
Почистването на загоряла захар от дъното на тенджера може да стане с помощта на белина или препарат за миялна машина и гореща вода. Съдът се накисва за различно време, в зависимост от тежестта на загаряне, след което внимателно се изтърква.
Загорялата захар от фурната се почиства с помощта на сол. Още докато захарта е гореща, се поръсва обилно със сол. Когато сместа се втвърди, тя се почиства със шпатула и салфетка.
Коментари