Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки. В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. Но при авайра не се използват червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.
В България, в някои консервни заводи, напоследък също се прави този зеленчуков хайвер. Използва се като гарнитура към месни ястия или пък за направата на сандвичи.
Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио.
Лютеницата може да се консумира намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна салата с лук или смесена с варен боб.
Рецепта за айвар
червени чушки - 20 бр.
патладжани - 3 бр.
кромид лук - 3 глави
чесън - 4 скилидки
олио - 100 мл
оцет - 2-3 с.л.
захар - 50 г
сол - 40 г
Чушките и патладжаните се изпичат, белят се и се поставят в широка тава, смлени. Добавя се и смленият лук и зеленчуците се пържат на умерен огън. Когато количеството на зеленчуковата смес стане наполовина от първоначалното състояние, се добавят олиото, оцетът, захарта и солта.
Рецепта за лютеница
Домати - 2 кг
червени чушки - 4 кг
патладжани - 1 кг
олио - 80 мл
оцет - 50 мл
захар - 50 г
чесън - 2-3 скилидки
Лютеницата се приготвя по същия начин.
Независимо дали ще правите лютеница или айвар - резултатът е винаги вкусен! Препоръчваме да опитате нашите изпитани рецепти за домашен айвар и домашна лютеница.
Коментари