Крем фреш не е просто някакъв крем, както мнозина могат да се подведат по заглавието. Всъщност крем фреш е вид заквасена сметана, чиято масленост е около 28 процента (варира в границите 15-40 процента). За разлика обаче от стандартната заквасена сметана крем фреш е доста по-гъст и не толкова кисел.
Именно крем фреш се използва за производството на така високо цененото в кулинарията, особено в италианската кухня, сирене Маскарпоне.
У нас крем хреш се използва основно при приготвянето на десерти. Често се използва като заместителна обикновената заквасена сметана. Удачна е употребата му при приготвянето на сосове, защото крем фреш не се пресича от топлината.
В България трудно можете да намерите крем фреш в търговската мрежа, но може да си го приготвите вкъщи. За целта са ви нужни само 1 ч.ч. сметана 20 % и 2 с.л. мътеница.
Продуктите трябва да бъдат със стайна температура. Сметаната се заквасва с мътеницата в стъклен буркан и се оставя 24 на стайна температура, покрита с кърпа), докато се сгъсти. След това може да се съхранява до 1 седмица в хладилник.
Коментари