Всички обичаме да похапваме сладкиши. Най-вкусни обаче са тези, които сами си приготвяме у дома.
Сред най-популярните сладкиши, които си правим вкъщи, е кексът. Това е така, защото той не отнема много време, не е труден за приготвяне и не са ни нужни десетки трудни продукти, с които да го направим.
Кексът е смес от яйца, брашно, захар, какао, бакпулвер, ванилия, прясно мляко или вода и ядки по желание. Съставките се смесват до получаване на хомогенна смес.
Единственото, с което трябва да се съобразим, е да оставим яйцата на стайна температура, а да не ги разбиваме веднага, след като са извадени от хладилника.
След като сместа е готова, я слагаме във формата и печем на 180 градуса за около 20-40 минути - зависи от вида на кекса, както и от размера на формата за кекс.
Единственото, което трябва да знаем за печенето на кекс във форма, е, че тя трябва да е предварително намазнена и набрашнена, за да не залепне кексът върху самата форма.
Важно е все пак да се съобразим с мерките и пропорциите на продуктите, които смесваме, за да не прелеят от формата, защото сместа все пак съдържа набухвател и има възможност да прелее.
Разгледай и нашите хитринки при приготвянето на кекс, виж защо кекса става глетав или опитай нашия разкошен ябълков кекс.
Коментари