В следните редове ще ви покажем стъпка по стъпка как се пече агне.
- Когато вече сте се сдобили с агнешкото месо, е задължително да го измиете със студена вода. Оставете го за няколко часа да се отцеди от водата, след което можете да преминете към обработката му;
- Повечето хора не харесват особено специфичния аромат на агнешкото месо. Ако спадате към тази категория, то ви препоръчваме да оставите агнешкото месо да престои за 24 часа обилно полято с ракия. Тя премахва характерния му аромат. Преди да го сложите да се пече, задължително изхвърлете отделилата се течност;
- Най-удачният начин за печене на агнешко месо е като предварително го намажете (мариновате агнешкото) със смес от мазнина (олио, зехтин, разтопено масло или друга мазнина по избор), червен и черен пипер, сол и горчица. Имайте предвид, че горчицата също е солена;
- По желание към сместа за мариноване можете да добавите смлян дафинов лист, както и малко мед. Това е въпрос на предпочитания.
- Независимо с какво сте подправили агнешкото месо, задължително го оставете с подправките поне за 5-6 часа на студено;
- Когато всички подправки вече са "поели" в агнешкото месо, то е готово за печене. Сложете го в подходяща тава. Към него трябва да добавите вода или бульон. Количеството на течността зависи от количеството на агнешкото месо, което ще печете. Важно е да вземете под внимание факта, че за да е хубаво изпечено агнешкото, то трябва да се пече на бавен огън. Това означава, че ще го печете в продължение на няколко часа и то трябва да има достатъчно течност (поне 1 см), за да не загори;
- Вместо вода или бульон можете да опечете агнешкото месо и с бира. Така става най-вкусно;
- Агнешкото месо се пече в тава с капак. Ако не разполагате с такава, то покрийте тавата с алуминиево фолио;
- Агнешкото месо се слага в предварително загрята на около 180-200 градуса фурна. След около 30-40 мин намалете фурната на 150-160 градуса;
- Времето на печенето на агнето зависи много от температурата, която поддържа фурната ви, но ако наистина агнешкото се пече на 150 градуса, то това би отнело около 5-6 часа;
- По време на печенето обливайте месото със соса, който е пуснало, за да стане по-ароматно;
- Когато сте убедени, че месото е готово, премахнете фолиото/капака на тавата и включете фурната да пече само в горната си част. Печете, докато агнешкото придобие приятен златист загар. Добър апетит!
Ако имате под ръка агнешко, вижте как да си приготвите:
- или агнешка дроб сарма.
Коментари