Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви пиле Качаторе стъпка по стъпка

Как се готви пиле Качаторе стъпка по стъпка

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как се готви пиле Качаторе стъпка по стъпка

Пиле Качаторе е типично ястие от италианската селска традиционна кухня, широко приготвено в регионите на централна Италия, особено в Тоскана, Умбрия и Марке. Дори името "alla cacciatora" изглежда се дължи на факта, че в районите, споменати по-горе, някога прясно уловено пиле е било приготвено по този практичен и вкусен начин, както и заек Качаторе или дива свинско Качаторе, все типичен дивеч на онези области.

Рецептата за пиле Качаторе е позната в много вариации, всяко семейство има своя версия или малка тайна, както винаги се случва с отдавна утвърдените класически рецепти. Можем да намерим рецептата за пиле Качаторе, приготвено с помощта на цяло пиле, нарязано на парчета, или само бутчета, или крилца, или бутчета и крилца заедно, до версията на пиле Качаторе бяло месо и много други рецепти с пиле.

Тук ще опитаме да ви запознаем с най-често приготвяният вариант или класическата рецепта за сочно и вкусно традиционно пиле Качаторе.

Необходими продукти за пиле Качаторе

- Цяло пиле - около 1.3 кг

- Белени домати - 400 г

- Стар лук - 1 глава

- Морков - 1 бр.

- Целина (селъри) - 1 стъбло

- Чесън - 1 скилидка

- Червено вино - 100 мл

- Екстра върджин зехтин - на вкус

- Розмарин - 1 клонка

- Накълцан магданоз - 1 стрък

- Сол - на вкус

- Черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне на пиле Качаторе

Пиле Качаторе

За да приготвите пиле Качаторе, започнете с нарязване на зеленчуците. След като обелите лука, обелете и моркова и го нарежете, накрая отстранете листата от целината и нарежете всичко до получаване на кубчета 2-3 мм. След това преминете към почистването на пилето. Нарежете го на парчета, като отделите бутчетата, гърдите и крилцата. В този момент имате всичко необходимо, за да започнете готвенето на Качаторе пилето.

Загрейте малко зехтин в тенджера, не прекалявайте, защото пилешката кожа ще пусне много мазнина. Включете котлона и го оставете да се загрее за няколко минути, след което изсипете парчетата пиле, винаги започвайки от страната на кожата.

Оставете да се запече за около десетина минути, като след това го обърнете. Когато пилето се оцвети добре, добавете нарязаните целина, морков и лук и след това обелената скилидка чесън. След това сол, черен пипер и клонката розмарин, разбъркайте и оставете да се овкуси за още 5 минути.

Налейте червеното вино и оставете алкохола да се изпари напълно. Отстранете розмарина и скилидката чесън и след това добавете нарязаните белени домати. Смесете всичко 10 и покрийте с капака, оставете да се готви на умерен огън за 30-35 минути. Не забравяйте, че ако пилето е по-голямо, тогава варенето трябва да се увеличи още малко, ако е по-малко, обратното. Във всеки случай пилето се счита за готово веднага щом месото се отдели от костите.

В края на готвенето се уверете, че има достатъчно сол и накрая поръсете с магданоз. Последно разбъркване и вашето пиле Качаторе е готово. Използвайте за основно ястие, като сервирате с хляб, ориз, картофи или друго по ваш вкус. Добър апетит!

Съвети при готвене и поднасяне на пиле Качаторе

- Пиле Качаторе може да се съхранява няколко дни в хладилник, добре покрито с фолио;

- През лятото използвайте пресни домати за сос, през останалата част от годината използвайте белени домати или доматено пюре, за да получите по-пълен сос.

- Ако не харесвате магданоза, можете да го пропуснете, но ако искате да придадете различен вкус на рецептата, заменете го с листа майорана;

- В допълнение към розмарина можете да добавите стрък градински чай.

Вижте още: Вкусна история и традиции на пиле Качаторе

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest