Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пиле Качаторе - вкусна история и традиции в приготвянето

Пиле Качаторе - вкусна история и традиции в приготвянето

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Пиле Качаторе - вкусна история и традиции в приготвянето

Пиле Качаторе (итал. Pollo alla cacciatora) е типично ястие от италианската кухня, което има дълга история и традиции. Има много италиански региони, които претендират за произхода му, особено тези в Централна Италия, където тази рецепта е най-известна и ценена.

Всъщност ястието има почитатели преди всичко в Тоскана, Марке и Умбрия, където се приготвя с различни местни вариации, но с фиксирани точки, тоест използването на червено вино за деглазиране и ароматни билки като розмарин.

История на пиле Качаторе

Произходът на термина alla cacciatora може да бъде проследен до древната тосканска традиция за лов на дивеч в гората и приготвянето му директно на място с наличните съставки. Следователно рецептата за Качаторе включва използването на месо от дива свиня или други диви животни, които се приготвят в теракотени съдове с ароматни билки и сезонни зеленчуци. По-специално "alla cacciatora" се отнася до комбинацията от чесън и розмарин, която се използва за всички ястия, носещи това име.

С течение на времето рецептата за alla cacciatora се развива и се адаптира към местната наличност, докато се стигне до настоящата версия с пиле като основна съставка. Пиле Качаторе се е превърнало в високо ценено ястие в цяла Италия, благодарение на своята простота и отличен вкус.

Между 19-ти и 20-ти век в Тоскана пилето става цар на селските трапези, особено по празнични поводи, като неделя или Коледа. Селско ястие, което със сигурност не е изискано, но способно да накара всеки да си оближе пръстите, особено ако е придружено с много филийки пресен хляб, които да потопите в доматения сос и обогатено със зеленчуци от собствената си градина.

Продукти за пиле Качаторе

Пиле Качаторе

Днес рецептата за пиле Качаторе включва използването на пилешки бутчета или цяло пиле, което се приготвя заедно с вино, зехтин, домати, чушки, лук, чесън и други ароматни билки като розмарин, мащерка, целина, градински чай.

Всичко се готви на слаб огън, за да омекне месото и да се попие с вкусовете на останалите съставки. Приготвянето му е просто - зеленчуците и месото се запържват, след което се задушават с вино и бульон и се добавят ароматните билки.

Гарниране на пиле Качаторе

Пиле Качаторе е универсално ястие и може да бъде придружено от хляб, ориз, полента или печени картофи, в зависимост от местните вкусове и традиции. Във всеки случай това е ястие, което припомня корените и традициите на италианската кухня и което продължава да бъде ценено заради своята простота и вкус.

Вариации на пиле Качаторе

Пиле Качаторе  история

Някога тази рецепта се приготвяла от фермери със съставки от собствено производство. Като виното, направено от грозде от лозята им, пилетата от фермите им, морковите, маслините, доматите, целината и розмарина от градините им.

Ето защо пилето Качаторе, което по своето призвание идва от скромни среди, въпреки страхотния си вкус не се предлага от повечето ресторанти в Италия.

Днес това ястие има най-различни варианти, които хората в Италия са измислили, за да разнообразят класическия вариант. Пилешко можете да обогатите с филе аншоа или нарязан на кубчета бекон, има както вариант със сос, така и обикновен вариант. При варианта на пиле Качаторе със сос, пилето се полива с червено вино, обратното, в обикновения вариант се използва бяло вино.

А накрая любовта и уважението към храната изисква да завършите вкусното хапване с приятен италиански десерт :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest