За да бъде печеното пиле още по-вкусно, трябва да се спазват някои тънкости. Най-важната от тях е да се подберат правилните подправки и продукти, с които да се засили вкусът на пилето.
Естрагонът, розмаринът, кимионът и колкото и екстравагантно да звучи, канелата и джинджифилът идеално се съчетават с крехкото пилешко месо. Ако искате пилето да е сочно, ще ви трябва спринцовка.
С нея ще вкарате в пилето, преди още да се набучи на шиша, специална смес. Тя се състои от сто грама добре загрято вино, без да е кипнало. За предпочитане е да използвате червено вино и да не е десертно.
Към него добавяте сол по вкус и много ситно смлени подправки. Разбърквате всичко добре и пълните спринцовката. Тази смес се вкарва в крилцата, бутчетата и гърдите на пилето.
Във вътрешността на пилето наливате смес от масло или зехтин, смесени с горещо вино в пропорция едно към едно. Ако печете патица, използвайте подправки като къри, джинджифил, майорана, черен пипер и хилядолистник.
Печената гъска става много крехка и ароматна, ако добавите към нея смес от дъхави подправки. Смесете в равни количества майоранa, розмарин, черен пипер, къри и чубрица.
За пуешкото месо са подходящи черният пипер, майораната, розмаринът и кимионът. Птичият черен дроб много добре се съчетава с лук, малко черен пипер, малко розмарин и щипка майорана.
В студеното птиче месо е добре да добавите лют червен пипер и много ситно нарязан чесън. След като разбъркате чесъна с пипера, натрийте месото и го сервирайте студено, нарязано на продълговати парчета.
Продуктите са значително по-вкусни, ако добавите към тях в процеса на готвене дафинов лист, бял пипер, чесън, лимонов сок. Добре е да освежите вкуса им с щипка индийско орехче.
Подходящи са също така магданозът и карамфилът. Обикновеният телешки салам може да се превърне в истинско пиршество, ако го опечете с добавка от сладък и лют червен пипер.
Коментари