Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да овкусяваме печено пиле?

Как правилно да овкусяваме печено пиле?

Как правилно да овкусяваме печено пиле?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Печеното пиле е чудесна идея за ястие по всяко време на годината. То е не само вкусно, но и здравословно блюдо, тъй като месото на птиците е леко и питателно, не съдържа вредни мазнини.

Самата рецепта за печено цяло пиле на фурна изглежда лесна и като че ли предвещава сигурен успех. Невинаги е така. Месото може да стане сухо, безвкусно или жилаво. Къде е вкусната коричка и сочното и ароматно месо?

Много вероятно е неуспехът да се дължи в голяма степен на неправилното овкусяване, наред с други грешки при печенето, избор на некачествена птица, недобре преценено количество мазнина и други. Да се върнем на подправките.

Не се страхувайте да ползвате подправки, в тях е тайната на омайния аромат и неочаквано добрия вкус.

За да се получи желаната хрупкава коричка, значение има доброто осоляване на пилето. Кожата на птицата трябва да се натрие добре със сол навсякъде. Сол се слага и в очистената от органите вътрешност на пилето. Солта ще направи коричката хрупкава.

Черният пипер е основна съставка за печеното пиле

Другата задължителна подправка е черният пипер. Смесен със солта, той ще придаде изчистен и приятен вкус на месото. Останалите подправки са по лично предпочитание. Подходящ избор са мащерката, розмаринът, чесънът, лимонът и други.

Вътрешността на пилето също може да се напълни с подправки на цели клонки. Скилидките чесън се смачкват, лимонът се разполовява или се реже на четвъртинки, за да се получи равномерно овкусено и ароматно пилешко.

Преди да се прибавят ароматните подправки, птицата трябва да бъде измита и добре подсушена Излишната влага ще развали цялостния резултат.

Рецепта за печено пиле с билки

Печено пиле

Продукти:

1 цяло пиле

1 лъжица масло

1 стрък розмарин

1 стрък кориандър

1 стрък магданоз

По 10 листа от джоджен и босилек

1 щипка кимион

3 скилидки чесън

Приготвяне:

Подправките се режат на ситно, чесънът се смачква. Със смесените подправки се маже пилето както отвън, така и отвътре.

Птицата се пече в загрята на 220 градуса фурна, покрита с домакинско фолио, около 60 минути.

Фолиото се маха, пилето се намазва с маслото и се пече още 20 минути до получаване на златиста хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest