Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Грешки при печенето на месо

Грешки при печенето на месо

ХрисиХриси
Новак
14717
печено месо

Както всяко нещо кулинарията също крие своите тънкости, що се отнася до приготвянето на храната. Често става дума за съвсем дребни детайли, които обаче могат драстично да променят вкуса на цялото ястие. Например, колко просто изглежда да метнеш някакво месо във фурната и да сътвориш бърза и лесна вечеря... Е, нещата не стоят точно така.

Предлагаме ви някои от най-често допусканите грешки при печенето на месо, които всички допускаме и които влияят върху ястието повече, отколкото смятаме.

1. Твърде рано овкусяване – най-често със сол. Месото се соли точно преди да се пъхне във фурната, защото ако престои по-дълго подправката ще изсмуче естествените му сокове и месото ще стане твърдо и сухо.

2. Пропускане на запечатването – техника, която звучи доста апетитно и която със сигурност ви е позната от кулинарните предавания. Запечатването означава обработването на месото на висока температура за кратко време, преди същинският процес на готвене. Техниката съдейства за запазване соковете, полезните му свойства и образуване на хрупкава коричка впоследствие

печено свинско

3. Точна степен на изпичане – трябва да знаете, че всяко месо има своите граници на изпичане. Ако прекалите и го готвите по-дълго, то ще загуби полезните си свойства, вкуса, сочността и въобще няма да става годно за ядене. Ето защо, трябва да бъдете особено внимателни, когато настройвате фурната.

Другата крайност също е налице, когато се страхувате да не го изтървете и го оставяте почти сурово. Важно е месото да бъде добре изпечено, защото в противен случай това би могло да доведе до натравяне и други хранителните проблеми.

4. Начукване на месото – това сякаш е задължителна практика при приготвянето на месо. Е, този, който я е наложил, не е свършил добра работа. Истината е, че голяма част от месата не се нуждаят от подобна обработка преди готвене. Така, след като месото се изпече е много вероятно да стане по-твърдо и безвкусно.

5. Грешна температура и време на изпичане – според това какво месо сте решили да приготвите, е необходимо да се съобразите с градусите за неговото изпичане. Някои изискват повече време, по-високи градуси, друг път по-ниска температура и т.н. Точно тук е една от най-допусканите грешки при печенето на месо – задаването на кратко време за готвене, но и висока температура. Определете правилното съотношение между тях, за да приготвите вкусна вечеря със сочно и идеално изпечено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest