Вкусове качества на печеното месо
Добре изпеченото месо е истинска наслада за сетивата, но често резултатът е незадоволителен. Месото става сухо или недоизпечено, вкусът му не е добър. Причината обикновено е в начина на приготвяне. Грешките, които се допускат при печене на месо, имат толкова силен ефект, че определят цялостния вкус на храната.
Ето кои са основните грешки при печене на месо.
Състояние на месото
В началото на готвенето месото трябва да бъде със стайна температура. Трябва да се предвиди време, в което замразеният продукт, който най-често се ползва, по естествен начин да достигне желаната температура.
След измиване на месото, то трябва да бъде избърсано, така че да се работи върху суха повърхност.
Ако месото се маринова, трябва да се отдели достатъчно време, за да поеме маринатата.
Неправилен избор на подправките
При избора на подправки обикновено принципът е на вкус, но съвременните правила в кулинарията подчертават, че колкото месото е по-прясно, от толкова по-малко подправки се нуждае. Солта е черният пипер се слагат накрая - това също е важно правило.
Масло или олио за печене на месо - друга честа грешка
Всъщност се слагат и двете. Месото започва да се пече с малко олио, а към края се добавя и масло. Олиото може да издържи на много по-висока температура и не загаря толкова лесно като маслото.
Твърде много месо в съда на печене
Тази грешка се среща доста често. Това, че е сложено твърде много от нужното месо, не означава, че ще се сготви по-бързо. Само резултатът ще е по-лош. В тигана или съда за готвене се слага толкова месо, че да се изпълни изискването месото да не смачква и да добие еднакъв загар от всички страни.
Неправилен избор на техника за готвене
По какъв начин точно да се изпече, зависи от вида на месото. За барбекю и скара са подходящи филета от крехкото месо от гърба или средата на животното. За фурната трябва да се изберат по-големи парчета месо от задните части. От предните части месото се нуждае от по-дълго готвене на по-слаба температура.
Вижте още от най-често допусканите грешки при готвене и още съвет какво бъркате при печене на месо.
Коментари