Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Чести грешки при печене на сладкиши

Чести грешки при печене на сладкиши

редакция:
Чести грешки при печене на сладкиши

Сладкишите са връх в кулинарното майсторство. Истинското блаженство и грандиозен финал на всяко хранене е десертът, който най-често се състои от някакъв сладкиш.

Сладкишите са не само наслада за рецепторите, но често са и много красиви, като произведение на изкуството. Заедно с това и най-трудни за приготвяне в кулинарията. Точно те правят готвенето на храна изкуство. Затова съществува отделна професията - сладкар, отделяща майсторите на сладкиши от стандартните готвачи.

Приготвянето на сладкиши не е лесна работа, провалите в кухнята обикновено се дължат на лошото приготвяне на сладкиш. Грешките в това занимание могат да бъдат най-разнообразни, но обикновено често срещаните са няколко.

Да разгледаме най-често срещани грешки при печене на сладкиши

Нарушаване на рецептата

Ако в готвенето съществува понятие за добавяне на продукт на вкус, то в сладкарството това понятие е грешка, която предопределя провала на резултата. Неспазването на рецептата като се използват повече или по-малко от препоръчаните съставки най-често е проблематично.

В рецептата не бива да се правят промени, ако преди това не е изпитан по-добър вариант на дадените съставки. Ако ще се прави промяна, най-добре тя да засяга само един елемент, защото безразборните промени водят в най-добрия случай до друг вид сладкиш.

Неправилно притегляне на брашното

Приготвяне на сладкиши

Често срещана съществена грешка е неправилното притегляне на количеството брашно. Ако то е дадено в мярка чаша, може да се получи значително разминаване като се използват до 30 процента повече брашно от нужното. За всяка чаша брашно, дадена в рецептата, трябва да се притеглят 130 г брашно.

Използване на стари набухватели

Химическите набухватели, които се ползват за брашното, са хлебна сода и бакпулвер най-често. Тяхната годност е 6 месеца. След този срок те може да се ползват, но вече качеството им не е това, което е било, докато са били пресни.

Затова трябва да се проверява срока на годност и набухвателите да се подменят, щом изтече.

Грешно смесване на съставките

Често инструкциите са неясни и двусмислени и това води до грешно смесване на съставките - честа грешка при приготвяне на сладкиши. Най-често тази грешка отпада с опита, колкото повече сладкиши се приготвят, толкова по-опитен става сладкарят и сам отстранява грешките в смесване на продуктите.

Използване на студени съставки

Кекс

Най-често отделните емулсии не се смесват добре, защото съставките са твърде студени. Това е разбираемо - твърдото масло не се смесва добре с нищо. В тестото те правят продукта ронлив. Затова масло, яйца и мляко трябва да бъдат на стайна температура. Други съставки пък имат нужда от загряване, преди да се смесят с други.

Стара фурна, която не пече добре

Понякога техниката също може да бъде причина за лош резултат. Използването на метални решетки, постоянното следене на времето за печене на сладкиша са начини да се предотврати изгарянето му.

Вижте още причините да стане глетав кексът, както и защо не ви се надува кексът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest