Понякога се случва кексът да се изпече отвън и да изглежда много добре, но отвътре да е глетав – недопечен и неприятен на вкус.
За да се изпече кексът добре както отвън, така и отвътре, трябва предварително да загреете фурната до около 170 градуса. След като върху кекса се появи лека коричка, намалете температурата до 130 градуса.
Добре е да използвате функцията за горещ вентилатор, ако печката ви има такава. Ако горната част на кекса започва да изгаря, покрийте кекса с фолио и го преместете в най-долната част на фурната. По принцип най-добре е ако печете кекса, като свалите скарата на фурната на най-долното възможно ниво.
Ако изгаря долната му част, вдигнете го колкото се може по-нагоре. За да определите дали кексът е изпечен отвътре, трябва да го прободете с клечка за зъби. Ако по нея не залепва тесто, кексът е добре изпечен.
За доброто му изпичане трябва няколко пъти да завъртите тавата във фурната, за да е изпечен абсолютно равномерно. За да се изпече средно голям кекс, са необходими около четиридесет минути.
Имайте предвид, че ако в тестото за кекса има плодове, които са по сочни, предварително леко ги поизстискайте, защото иначе кексът ще си остане глетав, колкото и да го печете.
За да сте убедени, че кексът с плодове ще се опече добре, печете го по-бавно от обикновения кекс, на по-ниска температура.
Ако въпреки всичките ви усилия кексът си остава глетав, можете да опитате следния трик: извадете кекса от тавата и го сложете в специален стъклен съд за микровълнова фурна.
Включете микровълновата фурна на максимална мощност и оставете вътре кекса за около четири минути. След това го сложете отново в тава и печете няколко минути в нормална фурна, за да изчезне окончателно влагата. Кексът ще стане по-малък и по-сух, но отвътре няма да е глетав.
Разгледайте също нашите рецепти за:
- пухкав кекс;
- кекс с орехи;
Виж също как се съхранява кекс, прегледай нашите съвети и хитринки за хубав кекс и разбери каква е идеалната кексова консистенция.
Коментари
съветът на Фани е много добър и при случай ще се възползвам от него.
Аматьорски дрънканици...
Кекс се пече на 180 градуса от началото до края на печенето и без вентилатор.