Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.
Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.
Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.
Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.
При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.
Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.
Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.
В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.
Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.
Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.
Ако искате да изненадате себе си и семейството си с вкусен кекс, опитайте непременно тези рецепти за:
или вижте как да си направите глазура на вашия кекс.
Коментари
и още по добре е да имате силиконова форма става чудесен няма нужда да се притеснявате става много висок и вкусен .Аз слагам орехи и стафиди или нарязани смокини или фурми
Мляко също ли няма?
Една щипка сода не е ли малко?
Съжалявам, ако с това обиждам авторката,
нека уточня нещата, защого имам намерение
да го направя, изглежда прекрасно.
Поздрави! Ваня
аз от години си правя кекса на мама- 4 яйца, 1 и половина чаша захар, половин чаша кисело мляко с разтворена вътре сода,половин чаща олио и около 2 и половина чаши брашно, с допълнително какао и орехи, печен 30-35 минути при 200 градуса и всичко си беше добре ... докато си бях при мама.
Но сега пека в друга фурна , в друга форма за печене и ето , че утвърдена рецепта нещо не се получава.Проблемът е , че след като го изпека и спра фурната той спада, въпреки , че изглежда опечен, дори спукан.
Не разбирам къде е проблемът,пека го по средата на печката даже по някога пускам и вентилатор