Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайни за хубав кекс

Тайни за хубав кекс

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Вкусен Кекс

Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.

Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.

Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.

Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.

При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.

Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.

Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.

В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.

Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.

Кекс

Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.

Ако искате да изненадате себе си и семейството си с вкусен кекс, опитайте непременно тези рецепти за:

- пухкав домашен кекс;

- кекс с ябълки;

- кекс без яйца;

или вижте как да си направите глазура на вашия кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
56
43
36
28
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Какви 250 градуса?!Това е абсурд.Не повече от 180- 160 градуса!Яйцата на стайна температура ,а не във фризера?!За първи път чувам такъв начин
10.10.2024 23:01
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
За пръв път чувам яйцата да се охладят няма такова нещо за да се получи всички продукти трябва да са на стайна температура
27.02.2019 19:51
16
1
Ели
Ели
Без ванилия или лимонова кора?
01.04.2016 06:56
4
5
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
чудя се защо яйцата ще се охлаждат и ще се разбиват ,навсякъде се казва да са със стайна температура нещо не ми се вярва на това
28.03.2016 21:35
24
6
стефанова
стефанова
какви 250 гр това са глупости пече се на 170 180 гр
и още по добре е да имате силиконова форма става чудесен няма нужда да се притеснявате става много висок и вкусен .Аз слагам орехи и стафиди или нарязани смокини или фурми
22.03.2016 10:21
29
3
Илияна Димова
Илияна Димова
За нашата фурна 250 градуса са много за печене на кейк, нормално е 170-180 градуса с вентилатор
24.01.2016 11:13
19
2
Соня Игнатова
Соня Игнатова
Кекс се пече с вентилатор на първо ниво на скарата, включване 2-3 мин. непосредствено преди поставяне на печивото, на 160градуса за 50 мин., последните 10 мин. може 170 гр. за добиване на по- изпечен вид.Фурната не се отваря поне 30-40 мин.
20.05.2015 21:57
12
6
арнаудова
арнаудова
За първи път чувам да се пече на 250 градуса.За 45 минути ще стане кекс ама друг път.
01.02.2015 18:37
57
5
reni
reni
пека на 160 градуса студена фурна може и топла фурна
24.12.2014 14:59
11
3
Силвия
Силвия
Кекс се слага в студена фурна на 180 градуса на вентилатор и се пече за 40-45 минути.Тази рецепта е сбъркана.
22.12.2014 21:59
34
6
дедо пацо
дедо пацо
а дано ама надали, сиреч има нещо вярно но истината е малко по различна!
30.07.2014 18:40
2
5
Име
Име
Този кекс без мазнина ли се приготвя?
Мляко също ли няма?
Една щипка сода не е ли малко?
Съжалявам, ако с това обиждам авторката,
нека уточня нещата, защого имам намерение
да го направя, изглежда прекрасно.

Поздрави! Ваня
18.06.2014 09:59
20
2
Десита
Десита
Здравейте мили дами,
аз от години си правя кекса на мама- 4 яйца, 1 и половина чаша захар, половин чаша кисело мляко с разтворена вътре сода,половин чаща олио и около 2 и половина чаши брашно, с допълнително какао и орехи, печен 30-35 минути при 200 градуса и всичко си беше добре ... докато си бях при мама.
Но сега пека в друга фурна , в друга форма за печене и ето , че утвърдена рецепта нещо не се получава.Проблемът е , че след като го изпека и спра фурната той спада, въпреки , че изглежда опечен, дори спукан.
Не разбирам къде е проблемът,пека го по средата на печката даже по някога пускам и вентилатор
26.05.2014 19:24
4
1
Покажи всички подкоментари
Андреана
Андреана
глупости,без мляко и без мазнина,кекс не става,ако ще и десет яйца да сложите
27.01.2014 21:50
6
7
1
Покажи всички подкоментари
Случаен посетител
Случаен посетител
Някой да е чувал за пандишпаново тесто....е това е рецептата....какъв омлет,к'ви пет лева....
01.12.2013 22:42
10
7
1
Покажи всички подкоментари
galiana
galiana
Рецептата е сбъркана! Всички продукти задължително трябва да са на стайна температура, особено ЯЙЦАТА! Това го пише във всички кулинарни книги, специализирани сайтове. Дори се препоръчва брашното след като се пресее, леко да се затопли.
25.09.2013 23:05
23
5
Надка
Надка
кекс се пече на 180 градуса
25.09.2013 21:10
10
2
Ани
Ани
Лена,би ли написала точните мерки за твоя кекс.Благодаря предварително.
21.09.2013 15:02
1
МИМИ  технолога
МИМИ технолога
Тая рецепта е голяма измислица не я правете ,за да не си губите времето и продуктите няма реална рецепта за кекс без мазнина мляко и набухвател ,всичко останало е инпровизация на някой неудачник в кухнята .
17.08.2013 18:47
4
4
1
Покажи всички подкоментари
Лена
Лена
За да стане хубав и пухкав кекс тези напътствия са много важни. Аз по принцип разбивам белтъците на сняг отделно от жълтъците, но резултата пак е много добър. Рецепти за кекс най-различни, но ако се спазват някои "тайни", резултата ще е повече от отличен. В рецептата на кекса който правя (почти само по една рецепта, но винаги резултата е поне отличен - мнение на хората които го опитват)има освен яйца, брашно и захар и прясно и кисело мляко, олио, бакпулвер, ванилия, ром, какао. А относно печенето - това вече си е цяло изкуство, защото може много добре да си приготвил някое тесто (без значение кексово, пита, козунак или някакво друго) и пак да се провалиш с печенето. И винаги съм слагала кекса в загрята фурна, но следващия път определено ще го сложа в студена. Благодаря на всички, ще приложа от вашите мнения това което ми дапада, и следващия ми кекс ще е още по-добър.
16.03.2013 11:16
1