Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайни за хубав кекс

Тайни за хубав кекс

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Вкусен Кекс

Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.

Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.

Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.

Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.

При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.

Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.

Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.

В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.

Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.

Кекс

Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.

Ако искате да изненадате себе си и семейството си с вкусен кекс, опитайте непременно тези рецепти за:

- пухкав домашен кекс;

- кекс с ябълки;

- кекс без яйца;

или вижте как да си направите глазура на вашия кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.2
56
43
36
28
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Изумена
Изумена
Леле, колко сте злобнииии!!! Сиси предлага някаква рецепта и твърди, че е за "превъзходен кекс"... Е, след такова претенциозно представяне, няма как да не го е опитвала и да не е поне добър, ако не "превъзходен". А вие псевдодомакини, като не ви се струва добра идея, си джуркайте ароматизираните буламачи и не си натрапвайте мнението! Може да се изненадате, но има мнооооого рецепти за кекс, нищо че вие знаете по една... :-)))
26.01.2012 15:58
3
10
1
Покажи всички подкоментари
Дорина
Дорина
Фурната трябва да е загрята добре, но след като се постави кекса 10 минути се пече само отдолу, като кекса е по средата на фурната. После се намаляват градусите и се пече отдолу и отгоре. Така бухва добре.
12.11.2011 22:03
1
neshet
neshet
Аз пробвах, много е вкусно.
30.10.2011 15:29
1
сиси
сиси
Рецепта за превъзходен кекс 5 яйца, 1 ч.ч. с връх захар, 1 ч.ч. с връх брашно, 5 с.л. студена вода 100 мл. олио. По желание се оцветява с какао.
12.08.2011 18:56
мария
мария
Това не е никаква рецепта. В кекса трябва да има прясно мляко, бакпулвер, ванилия, 5 яйца, чаена чаша олио, брашно, смлени орехи, чаша и половина захар. Пече се на 170 градуса за 40 минути. Фурната не се загрява предварително.
05.07.2011 09:40
3
2
дида
дида
Градусите са много, аз пека на 180-200, не повече и никога в добре загрята фурна, защото хваща кора отгоре и не се пуква равномерно, но всеки си знае фурната.
09.06.2011 22:12
1
1
а
а
250 градуса е много висока температура.
09.06.2011 15:54
3
соня
соня
Без никакви ароматизатори и 5 яйца, то ще вони на омлет.
06.06.2011 15:12
7
2