Дори и след като сте забъркали перфектната смес за кекс, не е гаранция, че ще успеете да го приготвите, защото печенето на кекса е най-важната и сложна част от приготвянето му. Всяка домакиня има своя тайна за изпичането на пухкав кекс, но като цяло техниката е почти една и съща.
Стандартно кексът се пече около 40-50 минути в предварително загрята на 180 градуса (с вентилатор) или 200 градуса (без вентилатор). Пандишпановите кексове се пекат около 10 минути по-кратко, за да не прегорят.
Плодовите кексове се пекат около 50-60 минути на 180 градуса, като при нужда може да се покрият с бяла хартия отгоре, за да не прегорят.
Готовността на кекса се проверява с клечка за зъби, като е препоръчително поне през първите 15-20 минути от печенето вратата на фурната да не се отваря.
Все пак ако искате да впечатлите близките си с кулинарни умения приготвянето на съвършен двуцветен кекс няма да е достатъчно. Добре е да опитате да опечете шоколадов кекс или мраморен кекс.
Виж също как се пече кекс във форма, как се съхранява кекс и защо кексът става глетав.
Коментари