Представата за домашен уют се асоциира с уханието и вкуса на ароматен хляб - мек отвътре и със съблазнителна препечена коричка. Как да си приготвим хляб в домашни условия?
Старите баби казват, че тайната на вкусния домашен хляб е в месенето. Тестото трябва да се удари сто пъти в масата, за да имате въздушен хляб, който да се запази мек дни наред. Майсторството не се унаследява, то е въпрос на лични възможности, но все пак има правила, чието спазване ще доведе до отличен резултат. Ето най-важните от тях.
Необходимите продукти за вкусен домашен хляб
Изборът на брашното е първата важна стъпка при приготвянето на хляба. Подходящото брашно е сухо и меко при допир. Ползва се фино брашно, в което е смелена само вътрешната част от зърното. Освен това то трябва да се пресее непосредствено преди месенето.
Продуктът, който се избира, е въпрос на лични предпочитания. Освен пшенично, брашното може да е ечемично, ръжено, овесено, соево, царевично, от лимец или киноа.
Важен компонент е използваната мая. Качествената мая прави хляба мек и бухнал. Прясната мая не се лепи, а се троши между пръстите. Разтваря се в топла вода или мляко.
Най-разпространената рецепта се състои от брашно, вода, мая и сол. Всякакви други съставки са въпрос на личен избор.
За да е вкусен един хляб, трябва да се спази правилото подправките и семената при замесване да се ползват и за поръсване отгоре.
Прибавянето на разтопено масло прави коричката отгоре мека. Медът и захарта като глазури са подходящи за сладки хлябове. Зехтинът оставя специфичен приятен аромат. За да бъде хрупкава коричката, готовият продукт не бива да се покрива с кърпа.
Нарези върху хляба преди печенето се правят само под ъгъл, защото перпендикулярните разрези пречат на хляба да се надигне и развалят формата му.
Тайните на изпичането на домашен хляб
Печенето на хляба е финалният етап, след който остава само да се насладите на пресния хляб. Този процес също има своите тайни. На дъното на фурната е добре да се сложи празен съд още с включване на печката. Когато температурата стане подходяща, се слага самият хляб по-нагоре, а тавата под него се пълни с вода.
За да бухне хлябът, водата в тавата трябва да се долива на 15 минути. За хрупкава коричка накрая съдът с вода се изважда от печката преди края на печенето.
Коментари