Естествената закваска или така наречената жива закваска или квас е ферментирала смес, направена от вода и брашно. Това деликатно вещество е чувствително към външната среда и за това трябва да се съхранява добре покрито на стайна температура. Рецептата е на възраст около 4000 години и е открита в Древен Египет.
Принципът е изключително прост: Смесете вода и брашно и оставете да отпочива на стайна температура. С помощта на естествените микроорганизми във въздуха и естествените процеси на ферментация, закваската се изпълва с мехурчета, като на всеки три дни трябва да се освежава с добавянето на равни количества вода и брашно. Тази смес с мехурчета, мирише по-скоро, като бира, кисело зеле или оцет т.е. има кисел аромат.
За 360 грама жива закваска ще ви трябват 180 грама брашно и 180 грама хладка вода. Разбъркайте ги в подходящ съд до получаването на каша, след което го покрийте добре. За целта можете да използвате фолио.
Идеалната температура за отглеждане на живата закваска е около 25 градуса. След три дни подхранете закваската с 4 супени лъжици вода и 4 супени лъжици брашно, като отново разбъркайте и покрийте. На 6-7 ден вашата живата закваска е готова за използване.
Така приготвената квас можете да използвате и в други рецепти в който се използва мая, само че процесът на втасване е много по-дълъг.
След като сте приготвили вашата жива закваска, можете да се залавяте с месенето. За целта в голяма купа, смесете закваската с 1 килограм брашно, 1 супена лъжица сол и 850 грама хладка вода (около 25 градуса), разбъркайте с лъжица или ръка до получаването на меко тесто.
Оставете тестото да втасва така за около час и отново го намесете. Сложете го в набрашнен съд и го покрийте с кърпа, за да не изсъхне, като този път го оставете така за около 8 часа. След като тестото е отпочинало, намесете го отново и го поставете в намазана тава за да втаса за последен път.
Когато тестото се надигне включете фурната и го поставете да се пече за около 40 минути. По желание можете преди да го поставите във фурната да го намажете с разбит жълтък или кисело мляко.
Коментари
направих тестото,но тъй като съм зелена още в готвенето, бихте ли ми уточнили тестото трябва ли да е меко за месене с ръце или малко по гъсто от боза?
Но бихте ли ми казали, за всеки хляб ли трябва да се прави жива закваска или от готовото тесто преди изпичане мога да отделя 360 гр. за следващия хляб?
Благодаря предварително!