Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашен хляб с жива закваска

Домашен хляб с жива закваска

DesislavaDesislava
Новак
217
Тесто
Италианска къдрава форма за питки и печива - 26 см-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска къдрава форма за питки и печива - 26 см
29.50 лв.
21.53 лв.

Естествената закваска или така наречената жива закваска или квас е ферментирала смес, направена от вода и брашно. Това деликатно вещество е чувствително към външната среда и за това трябва да се съхранява добре покрито на стайна температура. Рецептата е на възраст около 4000 години и е открита в Древен Египет.

Принципът е изключително прост: Смесете вода и брашно и оставете да отпочива на стайна температура. С помощта на естествените микроорганизми във въздуха и естествените процеси на ферментация, закваската се изпълва с мехурчета, като на всеки три дни трябва да се освежава с добавянето на равни количества вода и брашно. Тази смес с мехурчета, мирише по-скоро, като бира, кисело зеле или оцет т.е. има кисел аромат.

За 360 грама жива закваска ще ви трябват 180 грама брашно и 180 грама хладка вода. Разбъркайте ги в подходящ съд до получаването на каша, след което го покрийте добре. За целта можете да използвате фолио.

Домашен Хляб

Идеалната температура за отглеждане на живата закваска е около 25 градуса. След три дни подхранете закваската с 4 супени лъжици вода и 4 супени лъжици брашно, като отново разбъркайте и покрийте. На 6-7 ден вашата живата закваска е готова за използване.

Така приготвената квас можете да използвате и в други рецепти в който се използва мая, само че процесът на втасване е много по-дълъг.

След като сте приготвили вашата жива закваска, можете да се залавяте с месенето. За целта в голяма купа, смесете закваската с 1 килограм брашно, 1 супена лъжица сол и 850 грама хладка вода (около 25 градуса), разбъркайте с лъжица или ръка до получаването на меко тесто.

Оставете тестото да втасва така за около час и отново го намесете. Сложете го в набрашнен съд и го покрийте с кърпа, за да не изсъхне, като този път го оставете така за около 8 часа. След като тестото е отпочинало, намесете го отново и го поставете в намазана тава за да втаса за последен път.

Когато тестото се надигне включете фурната и го поставете да се пече за около 40 минути. По желание можете преди да го поставите във фурната да го намажете с разбит жълтък или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
512
48
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Деница
Деница
имайте предвид, че количеството на сместа е по-скоро за две питки. на мен лично не ми се получи този опит, но може да е било и от брашното, което ползвах.
28.05.2015 10:20
2
снежана
снежана
Здравейте,
направих тестото,но тъй като съм зелена още в готвенето, бихте ли ми уточнили тестото трябва ли да е меко за месене с ръце или малко по гъсто от боза?
26.04.2015 17:06
3
Боби
Боби
Здравейте! Благодаря за рецептата!
Но бихте ли ми казали, за всеки хляб ли трябва да се прави жива закваска или от готовото тесто преди изпичане мога да отделя 360 гр. за следващия хляб?
Благодаря предварително!
05.09.2014 13:32
16
8
иванка
иванка
здравеите! Направих закваска както е описано по горе стана шуплеста смес и после сложих и направих хляб,наистена е много добро,стана страхотен вкусен хляб.Пожелавам успех на всички
08.02.2014 04:21
8
4
Деньо
Деньо
И във въздуха на съвременните кухни не е ли пълно с термофилни дрожди, т.е. дрожди на съвременната турбо мая която се продава по магазините. Не означава ли това, че макар по по-труден начин, ще си отгледаме същата мая като от магазина?
17.12.2013 17:08
2
9
Деньо
Деньо
Да разбирам ли че се използва цялото количество от така получената закваска?
14.12.2013 17:57
31
3
Веселина
Веселина
На колко градуса се пече хляба?
23.03.2013 14:46
18
3
Румяна Мркова
Румяна Мркова
Боже, от кога търся бълг. рецепта за жива закваска.
20.03.2013 10:58
11