Доматените сосове са подходящи най-вече за допълване на вкуса на различни видове паста или пица, но могат да бъдат използвани и при сервиране на месни или рибни ястия, а също и на зеленчукови.
Универсален доматен сос се приготвя от три супени лъжици зехтин или олио, една голяма глава лук, пет скилидки чесън, една супена лъжица риган, шестстотин грама нарязани домати, две супени лъжици доматено пюре, една супена лъжица захар, сол и черен пипер на вкус.
В тенджера с дебело дъно се налива зехтинът, добавят се ситно нарязаният лук и намачканите скилидки чесън и се запържват до прозрачност.
Добавят се пасираните или нарязаните на много ситно домати, риган, доматено пюре, захар, сол, черен пипер и дафинов лист и се задушава, докато не се изпари една трета от течността. Изважда се дафиновият лист и сосът се налива в голям чист буркан.
Този сос може да бъде обогатен преди сервиране с различни добавки – ситно нарязана аншоа, черни маслини, или пък да се използва за приготвянето на сос Болонезе за спагети, като се добави запържена кайма.
Вкусен и пикантен се получава доматеният сос с подправки. Необходими са половин килограм пресни домати, една супена лъжица доматено пюре, половин чаена лъжичка млян кориандър, две шепи ситно нарязан пресен магданоз, две скилидки чесън, сол и лют червен пипер на вкус.
Чесънът се нарязва на ситно и се запържва леко. Добавят се пасираните или нарязаните на много ситно домати, които могат да бъдат предварително обелени от кожата. За целта се попарват за секунди с вряла вода, за да се свали кожата лесно.
Добавя се половин чаша вряла вода и доматите с чесъна се задушават на бавен огън в продължение на около половин час. Добавят се всички подправки и сосът се разбърква, за да поеме аромата им. Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте в сосиера.
Много лесно се приготвя бързият доматен сос. Необходими са ви два килограма меки домати, които се нарязват на ситно и се варят, докато не остане половината от първоначалния им обем.
След това се добавят две супени лъжици захар, половин супена лъжица оцет, сол на вкус, четири ситно нарязани скилидки чесън, по половин щипка черен пипер, канела и червен пипер.
Коментари