Домашните кремове са лек десерт, който може да използвате не само за празници, но и при ежедневното хранене, за да добавите нотка празничност в менюто.
Плодовият яйчен крем е много вкусен и лек. Необходими продукти: 6 жълтъка, 100 грама захар, 600 милилитра прясно мляко, 20 грама желатин, 1 ванилия, 100 грама намачкани ягоди – може и от компот, 600 милилитра заквасена сметана, ягоди за украса.
Жълтъците се смесват с млякото и се слагат на слаб огън до завиране. Постоянно се бъркат с лъжица, след като кипнат, и се варят до сгъстяване.
Желатинът се оставя да набъбне в три супени лъжици вода и се слага на слаб огън, за да се разтвори напълно. Смесва се с крема и се добавя ванилията. Съдът с крема се слага в по-голям съд, пълен със студена вода. Постоянно разбърквайте, докато кремът се охлади.
Кремът се разделя на две, като в едната част се добавят намачканите ягоди. Сметаната се разделя на две и се разбива, след което се добавя към двете части на крема.
Обикновеният крем се слага в купички или чаши, които се пълнят до половината. Слагат се в хладилник и след като кремът се стегне, се добавя кремът с ягодите. Купичките се покриват с найлон и при сервиране се украсяват с ягоди.
За приготвяне на крем от кисело мляко, който е много вкусен и нежен, са ви необходими 500 милилитра кисело мляко, 200 милилитра заквасена сметана, 100 грама захар, 1 чаена лъжичка желатин, настърганата кора от един портокал.
Киселото мляко и сметаната се разбъркват, добавя се захарта, кората от портокала и разтворения в половин чаша вода желатин. Купата с тази смес се поставя в легенче или по-голям съд, пълен с лед, и се бие до сгъстяване. Разпределя се в купички и се оставя за три часа в хладилника. Може да се украси с резенче портокал и да се поръси с пудра захар преди сервиране.
Коментари