Едни от най-вкусните десертни кремове имат френски произход. Такъв е френският крем от извара, известен със своята нежност и вкус.
За 4 порции са необходими чаша и половина извара, 2 супени лъжици захар, 1 ванилия, чаша и половина заквасена сметана. Изварата се претрива през гевгир и след това се размачква, докато стане пухкава. Добавя се захарта, ванилията и сметаната. Разбива се силно, докато не стане на крем, разпределя се в купички и се охлажда около 4 часа.
От френски произход е и прочутото крем брюле. За 4 порции са необходими 6 сурови яйца, 100 грама пудра захар, 700 милилитра течна сметана, 2 ванилии, 120 захар за карамелизиране.
Жълтъците се бият с пудрата захар и ванилията до побеляване. Сметаната се загрява на водна баня и се добавят жълтъците, като постоянно се разбъркват, за да не се пресекат. Кремът се прецежда в съд с обем литър и половина.
Съдът се слага на водна баня, като водата трябва да е около 2-3 сантиметра. Кремът се пече половин час на 165 градуса, докато не започне да залепва за ножа. Охлажда се а във формички за крем се налива карамелизирана захар. След това се излива кремът и отгоре се полива с още малко карамел. Охлажда се 1 час и се сервира.
Френски крем с шампанско е подходящ десерт за тържествени случаи. За 4 порции са необходими 100 грама захар, 5 жълтъка и 8 белтъка, 100 грама заквасена сметана, 40 милилитра вода, 10 грама желатин, 50 милилитра шампанско.
Желатинът се накисва във водата за двадесетина минути, докато не набъбне. Белтъците и жълтъците се разбиват поотделно. Пет жълтъка и 3 белтъка се наливат в тенджерка, слагат се в съд с вода на водна баня, добавя се захарта и се разбиват.
Когато се образува еднородна маса, се налива шампанското, топлата вода и се оставя на водната баня при непрекъснато бъркане, докато не се сгъсти. Сваля се от котлона и се охлажда.
Разбиват се останалите 5 белтъка, съединяват се със сместа, добавя се сметаната, разпределя се в купички и се охлажда.
Коментари