Както всичко, направено от французите, и френските десерти са създадени за влюбените. Те се топят в устата, а феновете им са по цял свят. И някак как иначе, при положение че френските десерти се смятат за едни от най-хубавите в историята на сладкарството.
Може би точно десерти като парфето със своя нежен и елегантен вкус, поставят френското сладкарство на челни позиции, поне в нашата класация. Сигурно вече сте се досетили за значението на френското название на десерта - перфектен (perfect). От 1894 година насам светът може да се наслаждава на парфето.
В своята родина десертът се предлага замразен, като се приготвя на основата на захарен сироп, яйца и сметана. В този десерт има достатъчно мазнини, захар, алкохол и малко количество въздух, за да може да замръзне сместа, като се разбърква от време на време.
Въпреки че вкусният десерт не е част от висшата френска кухня, той е любим на всички французи, точно защото може да се приготви в домашни условия.
Романтичните французи са намерили идеалното решение как да намерят място на пресните плодове в сладкарството – в десерта клафути. За разлика от повечето френски десерти известният клафути се приготвя лесно и достатъчно просто.
Това е типично ястие за селската кухня и представлява нещо средно между пай и сладка запеканка. Рецептата се е зародила в провинция Лимузен и в началото клауфти се е готвило само от вишни. Тази рецепта все още се смята за класическа, което обаче не пречи на почитателите на десерта да експериментират с други плодове – от боровинки и сливи, до круши и кайсии.
Десертът, известен като френски макарони, е един от шедьоврите при френските изкушения. Неслучайно създателят му Пиер Харме е наречен от френското списание Vogue Пикасото на сладкишите.
Този десерт е на голяма почит в Европа, дори има музей, посветен на него в град Монтморилон, Франция. Днес десертът Макаронс съществува в най-различни разновидности за всички вкусове – ягодов, бадемов, шоколадов, както и много други.
Всъщност, малките цветни бисквитки с невероятен вкус са френската визия на познатите ни целувки, разбира се, приготвени по доста сложен и засукан начин.
Друг любим десерт на французите е Релижиьоз (монахинки), който е традиционен за околностите на Париж. Той представлява двуетажен десерт от еклерово тесто с маслен крем и кафе.
Още класически френски десерти за крем Брюле, Профитероли, Еклери с френски крем, Крем карамел, Елзаска торта.
Коментари