Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любимите десерти на италианците

Любимите десерти на италианците

Тирамисуто е сред любимите италиански десерти

Италианската кухня безспорно се нарежда като една от най-примамливите в света. Свързва се най-вече с голямото разнообразие от пасти и пици, ястия от риба и морски дарове и различните видове ризото. Не е безизвестен и фактът, че десертите на италианците също са покорили целият свят със своето неповторимо качество.

В зависимост от това в коя част на Италия се намирате, могат да Ви бъдат предложени различни италиански десерти, но има някои, които са популярни навсякъде из Италия. Ето едни от най-любимите на италианците сладки изкушения:

1. Тирамису: То е може би най-популярният десерт на Италия и се приготвя от напоени бишкоти с кафе, сирене маскарпоне, захар, яйца, ром и какао. За негов роден дом се приема североизточна Италия.

2. Панетоне: В миналото този сладкиш е бил известен като Милански хляб или Миланска пита. Приготвя се от брашно, яйца, мая, сол, ром, стафиди, захаросани плодове и канела. Всичко това се омесва добре и се оставя да втасва поне 5 часа, след което се слага във висока форма за печене и се пече в силна фурна. В много магазини по цял свят може да бъде закупен готов Панетоне, особено по големите християнски празници като Коледа и Великден.

Панетоне - вкусен италиански десерт

3. Кантучини: Това са дребни сладки, напомнящи по форма нарязана на филии франзела, в която има бадеми и аромат на ванилия. Смятат се за местен специалитет на Тоскана и често се поднасят заедно с десертно вино.

4. Панфорте: Представлява тъмен сладкиш с доста тежък вкус, в който има канела и карамфил. Особено разпространен е в Централна Италия.

5. Ричарели: По форма изглеждат като Кантучините, но за разлика от тях са много меки и пухкави. Приготвят се от брашно, белтъци и захар. По желание може да се добави и портокалов аромат. Разпространени за най-вече в района на Тоскана.

6. Сицилианска касата: Както подсказва името, този десерт той идва от Сицилия и представлява сладолед, направен от сирене рикота, захаросани плодове, захар и шоколад, сервиран върху пандишпанов сладкиш.

7. Нуга: Специалитет на Сардиния, който може да е направен само от ядки или да е подсладен с шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest