Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Любимите десерти на испанците

Любимите десерти на испанците

Испански десерти

Испанските десерти са много разнообразни, но има някои, които всяка една добра испанска домакиня обожава да приготвя за своето семейство. Ето някои от тях:

Сладкиши Мелиндрес

Необходими продукти: 12 жълтъка, 3 с. л. захар, кората на 1 лимон, 1 ч. л. канела, 100 г масло, 1 с. л. мастика, 200 г брашно, 4 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват заедно със захарта, лимонената кора и канелата, докато се получи сравнително гъста смес. Към нея се прибавя разтопеното масло, мастиката и брашното и всичко се разбърква до получаването на тесто. То се слага в шприц и върху тава с хартия за печене се оформят лентички с дължина от 10 см и ширина от 3 см. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 мин.

Крем Валенсия

Крем Валенсия

Необходими продукти: 6 яйца, 250 г пудра захар, сока на 6 портокала и на 1 лимон, 8 листа желатин

Начин на приготвяне: Важно е да се отбележи, че този крем престоява едно денонощие, така че трябва да го приготвите един ден преди момента, в който искате да го консумирате.

Жълтъците и белтъците се отделят. Жълтъците се разбиват до побеляване заедно с пудрата захар. Към тях се прибавя предварително изстисканият сок от плодовете и накиснатият във вода желатин.

Всичко отново се разбърква добре с миксер, докато се сгъсти и накрая към така получената смес се прибавят постепенно разбитите на пяна белтъци. Всичко леко се разбърква с лъжица и се изсипва в предварително облята с вода тава. Оставя се да желира поне 12 часа.

Бадемова тарта Сантяго

Бадемов пай Сантяго

Необходими продукти: 8 яйца, 100 г масло, 200 г брашно, 500 г захар, 300 г смлени бадеми, 1 с. л. канела, 70 мл вино Херес, 50 г пудра захар

Начин на приготвяне: 2 от яйцата се разбиват заедно с маслото. Прибавя се брашното и се разбърква до получаването на гладко тесто, от което правите възможно най-тънката кора. Поставяте я в намазана с масло и поръсена с брашно тава, като тестото трябва да получи формата на купа, защото в нея ще изсипете крема. Отделно смесвате бадемите със захарта и канелата.

Прибавя се виното и яйцата и всичко се разбърква добре. С тази смес се напълва тестената купа и краищата ѝ се изрязват. Слага се да се пече в умерена фурна за около час.

От картон изрязвате шаблон на кръста на Св. Яков и го поставяте върху пая. Поръсвате всичко с пудра захар и след като махнете шаблона ясно ще си личи формата на кръста. Сладкишът се приготвя в почти всяко испанско семейство в чест на покровителя на Галисия, Св. Яков.

Още емблематични десерти от испанската кухня са: Чурос, Панелети, Испански шоколадов чурос, Хихонски турон, Пържено мляко, Испански сладкиш с бадеми, Оризов кейк по испанска рецепта, Флан с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
reni
reni
Koi kachva tezi izmislici za hubavi sladkishi na ispancite?Ispancite nqmat nishto sladko.Vsi4ko e ednoobrazno.Tazi torta Santiago e otvratitelna i struva 3 evro v magazina.Ispancite ne prigatvqt nisto sladko v kashtite si,a vsi4ko e gotovo ot magazina i prigotveno ot mnogolistno testo.
09.08.2015 14:48
1
1
1
Покажи всички подкоментари