Испанските десерти са много разнообразни, но има някои, които всяка една добра испанска домакиня обожава да приготвя за своето семейство. Ето някои от тях:
Сладкиши Мелиндрес
Необходими продукти: 12 жълтъка, 3 с. л. захар, кората на 1 лимон, 1 ч. л. канела, 100 г масло, 1 с. л. мастика, 200 г брашно, 4 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват заедно със захарта, лимонената кора и канелата, докато се получи сравнително гъста смес. Към нея се прибавя разтопеното масло, мастиката и брашното и всичко се разбърква до получаването на тесто. То се слага в шприц и върху тава с хартия за печене се оформят лентички с дължина от 10 см и ширина от 3 см. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10 мин.
Крем Валенсия
Необходими продукти: 6 яйца, 250 г пудра захар, сока на 6 портокала и на 1 лимон, 8 листа желатин
Начин на приготвяне: Важно е да се отбележи, че този крем престоява едно денонощие, така че трябва да го приготвите един ден преди момента, в който искате да го консумирате.
Жълтъците и белтъците се отделят. Жълтъците се разбиват до побеляване заедно с пудрата захар. Към тях се прибавя предварително изстисканият сок от плодовете и накиснатият във вода желатин.
Всичко отново се разбърква добре с миксер, докато се сгъсти и накрая към така получената смес се прибавят постепенно разбитите на пяна белтъци. Всичко леко се разбърква с лъжица и се изсипва в предварително облята с вода тава. Оставя се да желира поне 12 часа.
Бадемова тарта Сантяго
Необходими продукти: 8 яйца, 100 г масло, 200 г брашно, 500 г захар, 300 г смлени бадеми, 1 с. л. канела, 70 мл вино Херес, 50 г пудра захар
Начин на приготвяне: 2 от яйцата се разбиват заедно с маслото. Прибавя се брашното и се разбърква до получаването на гладко тесто, от което правите възможно най-тънката кора. Поставяте я в намазана с масло и поръсена с брашно тава, като тестото трябва да получи формата на купа, защото в нея ще изсипете крема. Отделно смесвате бадемите със захарта и канелата.
Прибавя се виното и яйцата и всичко се разбърква добре. С тази смес се напълва тестената купа и краищата ѝ се изрязват. Слага се да се пече в умерена фурна за около час.
От картон изрязвате шаблон на кръста на Св. Яков и го поставяте върху пая. Поръсвате всичко с пудра захар и след като махнете шаблона ясно ще си личи формата на кръста. Сладкишът се приготвя в почти всяко испанско семейство в чест на покровителя на Галисия, Св. Яков.
Още емблематични десерти от испанската кухня са: Чурос, Панелети, Испански шоколадов чурос, Хихонски турон, Пържено мляко, Испански сладкиш с бадеми, Оризов кейк по испанска рецепта, Флан с канела.
Коментари