Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Непознатите френски десерти: Фар Бретон

Непознатите френски десерти: Фар Бретон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Съдържание:

Бретон Фар

Фар Бретон е любим френски десерт. Той е слабо популярен у нас. Веднъж след като го опитате обаче, неминуемо ще потърсите рецептата за приготвяне на този шедьовър. А тя е изключително лесна. Фар Бретон е великолепен и лек десерт, който бър/undefined зо ще се превърне в любим на всички у дома. Ето как да си го приготвите:

Фар Бретон

Необходими продукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 3 големи яйца, 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. разтопено и охладено краве масло, 2 ванилии, 1 щипка сол, 3/4 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. сушени сливи, 1/2 ч.ч. вода, 1/3 ч.ч. стафиди, 1/4 ч.ч. бренди или ром, пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват леко със захарта. Бавно се добавят млякото, маслото, ванилията и солта. Сместа се разбърква добре, след което се прибавя брашното. Разбърква се отново. Получената смес се оставя да престои в хладилник най-малко три часа. Оптималният вариант е една нощ.

Сливите, стафидите и водата се слагат в подходящ тиган. Готвят се около 10 минути на средна температура. След това се добавя брендито и се фламбира. Плодовете се вадят и се оставят в подходящ съд, докато се охладят.

Малка тавичка се застила с хартия за печене. Намаслява се и се поръсва с брашно. Стените на тавичката също се намазват с масло. Готовата смес се вади от хладилника и се разбърква добре. Изсипва се в тавата и се разстила. Отгоре се подреждат плодовете.

Френски бретон

Фар Бретон се пече на средната решетка в предварително загряна фурна до получаване на златист цвят. Проверява се с чист нож – когато се забие в средата, трябва да излезе чист.

Готовият десерт се охлажда и се поръсва с пудра захар.

В оригиналната рецепта за Фар Бретон се използват сушени сини сливи. Но дори да не разполагате с такива, не се притеснявайте – подходящи са всякакви сушени плодове. Сред най-подходящите са сушените кайсии.

Някои пекат десерта, като първо наредят фламбираните плодове, а след това излеят тестото. Разлика във вкуса няма.

Сладкишът се разрязва, след като се охлади добре на стайна температура. Някои предпочитат да го консумират топъл. Поръсването с пудра захар не е задължително. За обогатяване на вкуса в рецептата могат да се добавят и 50 г филирани бадеми.

Още апетитни френски десерти: Бретонски маслен сладкиш, Маслен крем Бретон, Черешово клафути, Клафути с праскови, Тарт с круши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest