Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Непознатите гъби: Тръбенката

Непознатите гъби: Тръбенката

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Тръбенка
Снимка: BioLib
Тръбенка

Гъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae.

Тази интересна гъба има фуниевидна гугла, която достига между 2-6 сантиметра размер. Ръбът на гуглата на Тръбенката е подвит надолу, а по-късно става вълновиден, дълбоко насечен.

Гуглата е оцветена в червено-кафяво, но с процесът на остаряване на гъбата се променя в сиво-кафяво до сиво-черно, с дребни по-тъмни люспици по повърхността, бледосива, отначало е гладка, а с течение на времето става набръчкана.

Пънчето на гъбата също има фуниевидна форма и расте с размери между 5 и 15 сантиметра, като в основата е кухо, а нагоре преминава в гуглата и не се разграничава от нея, оцветено е по същия начин.

Месото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус.

Споровият прах е бял, спорите са елипсовидни с размери 10-13х6-7 микрометра, гладки и безцветни.

Тръбенката се среща в широколистни гори, по-рядко в иглолистни и расте в месеците от август до ноември.

Тръбенката е ядлива гъба с добри хранителни качества и приятна на вкус.

Може да се използва както в сурово състояние, така и сушена. Дори някои гастрономи твърдят, че има добри качества в консервирана форма като мариновани гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен