Гъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae.
Тази интересна гъба има фуниевидна гугла, която достига между 2-6 сантиметра размер. Ръбът на гуглата на Тръбенката е подвит надолу, а по-късно става вълновиден, дълбоко насечен.
Гуглата е оцветена в червено-кафяво, но с процесът на остаряване на гъбата се променя в сиво-кафяво до сиво-черно, с дребни по-тъмни люспици по повърхността, бледосива, отначало е гладка, а с течение на времето става набръчкана.
Пънчето на гъбата също има фуниевидна форма и расте с размери между 5 и 15 сантиметра, като в основата е кухо, а нагоре преминава в гуглата и не се разграничава от нея, оцветено е по същия начин.
Месото на Тръбенката е много тънко и крехко, хрущялно, на цвят сиво-червено със слаба приятна миризма и блудкав вкус.
Споровият прах е бял, спорите са елипсовидни с размери 10-13х6-7 микрометра, гладки и безцветни.
Тръбенката се среща в широколистни гори, по-рядко в иглолистни и расте в месеците от август до ноември.
Тръбенката е ядлива гъба с добри хранителни качества и приятна на вкус.
Може да се използва както в сурово състояние, така и сушена. Дори някои гастрономи твърдят, че има добри качества в консервирана форма като мариновани гъби.
Коментари