Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите гъби: Червен овчи нос

Непознатите гъби: Червен овчи нос

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Червен овчи нос
Снимка: GobiceCom
Червен овчи нос

Гъбата Червен овчи нос се нарича още Бакърен овчи нос. Тя е интересен вид гъба, но не достатъчно позната на хората.

Гъбата е добра за ядене и е годна за сушене и консервиране.

Гуглата, когато е млада, отначало е конусовидна с повдигнат ръб. Когато се развие повече, става плоска с големина от 3 до 12 см. Освен това гуглата притежава широка заоблена гърбица. При допир е лепкава и слузеста.

Оцветяването варира от бакърено до виненочервено, често със сиво-виолетов оттенък, на което се дължи името ѝ. С остаряването на гъбата оцветяването избледнява.

Пластинките на гъбата Червен овчи нос са низбягащи, дебели, но много редки, червени, през пурпурнокафяви до тъмнокафяви със заоблен ръб.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, плътно, с цвят като на гуглата. Основата е жълта. Малко слузесто, отначало свързано с гуглата с влакнесто покривало, от което на по-късен етап остават паяжиновидни остатъци.

Месото на Червения овчи нос е оранжево-червено, без миризма, с приятен вкус. Споровият прах е черен.

Расте в иглолистни, по-често борови гори, на групи в големи количества. Среща се от Юли до края на октомври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен