Гъбите намеко са едни от най-известните в Япония. Те имат мек земен аромат с нотки на кашу. Добър източник са на витамини като тиамин, рибофлавин и ниацин, както и на минерали като калций, калий и натрий. Известни като Намерако на японски език, буквално се превеждат като "глупава гъба".
Глутиновото покритие върху гъбите действа като естествен сгъстител и в продължение на векове се използва в супата мисо в Япония. Отлични са и за приготвяне на ризото.
В допълнение към удивителния вкус, който прави намеко популярна съставка в различни азиатски храни, тя също е известна в тази култура с многобройните си лечебни свойства. Много азиатци смятат, че яденето на тази гъба редовно ще спомогне за повишаване на устойчивостта на организма срещу стафилококи.
Гъбите намеко са изключително полезни и за следните здравословни проблеми: понижават холестерола, борят се с депресии, имат противоракови свойства и повишават имунитета.
Понижавайки лошия холестерол гъбите са от съществено значение за предотвратяването на различни сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Гъбите са богат източник на калций, който е основно хранително вещество в образуването и здравината на костите. Стабилното наличие на калций в диетата може да намали шансовете ви за развитие на заболявания като остеопороза и може също така да намали болката в ставите и сковаността, която е свързана с деградацията на костите.
Гъбите намеко помагат да се елиминират свободните радикали, които са опасни съединения, отделящи се по време на метаболитните процеси на клетките и могат да се разпръснат по цялото тяло, причинявайки значителни увреждания и заболявания.
Така се повишава имунитета и се подобрява цялостното състояние на организма. Ядейки гъбите намеко не само ще внесете нотка екзотичност в менюто си, но и ще подобрите здравето си.
Коментари