Gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Гъба Тръбенка

Гъба Тръбенка

редакция:
Гъба Tръбенка
Снимка: BioLib

В гръцката митология е добре познат митът за рога за изобилието. Това е рог от нимфата Амалтея, който има чудно свойство - пълни се с каквото месо или напитка поиска неговият собственик. Неслучайно е символ на изобилието. Рогът на Амалтея наследява божествената сила на богинята да осигурява безкрайни запаси от храна.

В царството на гъбите има една гъба, която е назовавана по същия начин - Рог на изобилието. Нейното латинско название е Craterellus cornucopioides, а разговорно я наричат Тръбенка. Рог на изобилието идва от виждането, че това е хранителен източник, осигуряващ изобилна храна, но сам по себе си със сигурност Тръбенката не представлява балансирана диета и наличността на храна от гъбата е ограничена само до няколко седмици в годината.

Известна е и с друго интересно име - Тръба на мъртвите. Възможен произход на това название да означава, че растящите гъби са били разглеждани като тръби от мъртви хора под земята.

Още по-озадачаващо звучи фактът, че консумацията на големи количества от гъбата за дълъг период от време води до радиоактивно натрупване в кръвта.

Тези любопитни подробности за Тръбенката създават интерес към нея и желание да бъде опознат нейния вкус. Ето какво може да се научи за тази ядлива гъба, която може да се намери и у нас.

Описание на гъба Тръбенка

Тръбенка (Craterellus cornucopioides) представлява вид ядлива базидиева гъба от семейство Cantharellaceae. Гъбата може да се консумира както прясна, така и сушена или консервирана гъба. Подходяща е за приготвяне на супа или като добавка към различни гъбени ястия. Освен рог на изобилието, я наричат още черна лисичка, черен тромпет, или тръба на мъртвите.

Това е една от гъбите, съставящи Светата троица на гъбите сред добрите кулинари и готвачи гъби. Другите гъби, попълващи тройката са Смръчкула и Трюфел.

Характеризират се с гъбено-плодова миризма и изящен вкус, заради което се слага като елегантна подправка за ястия и гъбени сосове - прясна или сушена.

Устройство на гъба Тръбенка

Гъби Tръбенки
Снимка: CalPhotos

Гъбата няма ясно оформени шапка и пънче, а представлява плодно тяло с форма на фуния и централна кухина по цялата дължина.

Гъбата расте до около 10 сантиметра височина и 5-7 сантиметра диаметър. Рядко може да достигне до 15 сантиметра височина. Горната и вътрешната повърхнина са с черен или или тъмносив цвят, рядко жълт.

Долната и външната плодородна повърхнина са с много светъл нюанс на сиво. По горната повърхност на фунията обикновено се намират фини люспи. По външната страна на плодното тяло се намира спороносната повърхност. Тя е гладка и с леки неравности. Месото на гъбата е тънко, но много крехко, сиво до черно на цвят, отличава се с приятния си аромат. Спорите са елипсовидни и с бял до кремав отпечатък.

Това, което все пак може да се определи като шапка, прилича на ваза, която се получава от стъблото, което постепенно се разширява от основата към горната си част, където е с почти обърнат ръб. Друга интересна характеристика е кожичката, която покрива плодното тяло. Тя е е кафявочерна, а понякога белезникава и при дъжд конусът се изпълва с вода, която става черна. Трудно е да се намери тази гъба, защото тъмният цвят лесно се слива с листата в гората. Гъбарите казват, че е като търсенето на черни дупки в земята.

Гъбата има слаба миризма, наподобяваща тази на на сливите, сладък вкус, но често блудкав. Сварена не е особено мека. Лесно се суши и смила и в такова състояние е добра за супи с горски гъби. Трябва да се консумират само младите гъби

Двойници на Тръбенката не са познати. Гъбата не може да се сбърка с друга поради характерния си външен вид. Няма отровни двойници. Гъбата е ядлива и лечебна.

Разпространение на гъба Тръбенка

Тръбенка
Снимка: Temperate Climate Permaculture

Тази гъба се среща в горите на Европа, Северна Америка, Япония и Корея. Основно расте под букови, дъбови или други широколистни дървета, особено в мъха на влажни места и върху тежка варовита почва. В Европа е често срещана. Появява се от юни до ноември месец.

Този вид гъба може да се намери и в среда, богата на отпадъци. Листната маса е идеална за нея, поради способността да съхранява почвена влага и хранителни вещества.

Химичен състав на Тръбенка

Според проучванията 100 г изсушена Тръбенка съдържа 69.45 грама протеин, 13.44 грама въглехидрати, с превес на манитола, и 4.88 грама мазнини, което означава 378 калории. Гъбата съдържа мастни киселини, както и феноли, флавоноиди и 87 милиграма витамин С.

Лечебни свойства на Тръбенка

Тръбенката притежава лечебни свойства. Има добро съдържание провитамин А, витамин С, витамин D - много важни за правилното функциониране на човешкото тяло. Установени са нейните хипогликемични и противотуморни свойства. Гъбата не е изучена задълбочено относно приложение в медицината.

Кулинарна употреба Тръбенка

Тръбенките са високо ценен вид гъби в много страни, особено в Северна и Централна Европа. По тези места изобилието им е голямо. Това е една от все по-често срещаните гъби в кухните на най-луксозните ресторанти. Тя е елемент от гурме кухнята и изисканите менюта. Високо се цени във френската кухня.

Гъбата изглежда доста непривлекателно, но има много добър вкус. Сладката и ароматна миризма е нейно предимство. При изсушаване вкусовите качества се доближават до тези на черния трюфел. Идеална е за гарнитура към всякакви ястия. Това е вид гъба, която може да се изсуши и после да се рехидратира или да се превърне в прах, който се използва за подправяне на яхнии. Придава им ново звучене и неочаквано елегантен вкус.

Тръбенките могат да се сушат и след това да се съхраняват в херметически затворени буркани. Като се приготвят със сос, разделят се на порции, могат да се съхранят замръзнали в полиетиленови торбички или пластмасови кутии. От тях става прекрасен гъбен сос с ястия през зимата.

Препоръчително е да се запази гъбата чрез дехидратиране при стайна температура. За целта е добре са се използва дехидратора за зеленчуци. След като се дехидратира, гъбата се смила с мелница, за да се получи брашно от нея, което се използва за подправяне на голям брой ястия. Може да се яде с ориз, паста с гъби, месни и рибни яхнии, както и със сладкиши.

Ето и една лесна рецепта с гъба Тръбенка.

Гъбена чорба от Тръбенка

Супа с Тръбенка

Необходими продукти:

- 200 г гъба Тръбенка

- 1 глава лук

- 2 скилидки чесън

- 1 връзка магданоз

- 1 връзка копър

- 1 супени лъжици. горчица

- 1 чаена чаша доматено пюре

- 2 супени лъжици. масло

- сол - на вкус

- 2 щипка чубрица

- 2 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Гъбите се измиват и почистват. Нарязват се на малки парченца. Лукът също се реже на ситно. Той се пуска да ври в подсолена вода с маслото. Щом омекне, се добавят и гъбите.

Когато и те се сварят, се добавя и доматеното пюре. След десетина минути супата се подправя със счукания чесън и останалите подправки.

Накрая се маха от котлона и към нея се добавя горчицата. Разбърква се пак и се разсипва в подходящи съдове. Преди поднасяне се поръсва с листенца копър и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен