Gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Най-често срещаните ядливи и отровни гъби и техните характеристики

Най-често срещаните ядливи и отровни гъби и техните характеристики

Ядливи и отровни гъби у нас и техните характеристики

Гъбите са организми, които имат характеристики както от животните (не се хранят самостоятелно), така и от растенията. Но се различават и от двете групи по своето устройство, което се състои от мицел и плодно тяло. Вегетативното тяло на гъбата, наречено гъбинка или мицел, е скрито в почвата или дървесината. То се състои от отделни разклонени нишки.

Мицелът обикновено е безцветен и пронизва във всички посоки почвата или дървесината. При повечето ядливи и отровни гъби той е многогодишен и може да се развива вегетативно в продължение на десетки до стотици години, а плодните тела да се появяват рядко.

Това, което сме свикнали да наричаме гъба, е плодното тяло. Формата му е разнообразна. При повечето гъби то се състои само от пънче и шапка (гугла).

Шапката е най-важната част от плодното тяло. Тя предпазва от неблагоприятни влияния спорите и съдържа всички необходими хранителни вещества.

Формата и цветът и могат да са много разнообразни. Пънчето играе ролята на издигащо средство за шапката и улеснява разпространението на спорите във въздуха. Може да бъде право, заоблено или буревидно.

При някои видове се забелязва и частично покривало или було в основата, остатък от първоначалната обвивка на гъбата преди разпукването. Пънчето може да има пръстен, който обхваща средната част на плодното тяло.

В Европа има изключително голямо разнообразие от гъби, тук ще опитаме да опишем най-често срещаните.

Полска печурка (Agaricus campestris)

Гъба печурка

Шапката на полска печурка е тънка, бяла, често матово бяла, по-рядко жълтеникава, от 3 до 12 см. В младите гъби е кълбовидна, после става леко разтворена и заоблена, а при възрастни гъби е плоска и напълно разтворена. Покрита е с люспи, които покафеняват. Кожицата и е тънка и суха. Първо ръбът е подвит навътре и сраснал с ципа към пънчето, а след това се отваря и образува характерното за печурката пръстенче в горната част. Месото ѝ е бяло, а при нараняване порозовява, с отлични вкусови качества. Пластините са широки, гъсти, свободни. При младите гъби са бледорозови, при зрелите кафяви. Споровият прашец е пурпурно кафяв. Пънчето е цилиндрично, в основата удебелено. Отначало е плътно, от 4 до 7 см, равномерно дебело, в дъното заострено, бяло, в основата кафеникаво. В старите гъби е по-тъмно. Среща се много рядко в горите, расте предимно в градини и полета - от май до септември.

Ливадна печурка (Agaricus arvensis)

Шапката е звънчевидна в началото, после полукълбовидна с подвит ръб, накрая става плоска и широка с изправен ръб. Бяла, пожълтява слабо при допир и при престояване, бледокафява при по-старите екземпляри, до 15 см. пластинките и са свободни от пънчето, гъсти. Първо са белезникави, после сиво-розови и накрая покафеняват до кафяво-черни. Когато са неразтворени, гъбите наподобяват други гъби с бели пластинки. Пънчето е до 15 см, плътно, по-късно кухо, гладко, със същия цвят като шапката, леко удебелено в основата. Пръстенът е широк, висящ, оформен от двойна мембрана, долният пласт от която виси във формата на звезда или зъбно колело. Месото на гъбата е дебело, сочно, белезникаво, с миризма на анасон, при нараняване остава бяло или пожълтява в основата на пънчето не пожълтява. Расте в пасища и тревисти места, между храсталаци и в овощни градини от края на пролетта до късна есен. Ядлива гъба.

Отровен двойник на печурките е зелената мухоморка.

Зелена мухоморка (Amanita phalloides (Vaill. ex Fr.) Link)

Шапката и отначало е яйцевидна или сферична, обвита от бяло общо покривало. Тя варира на цвят, но обикновено е зеленикава или жълтеникава, по-тъмна в средата и по светла по ръба. Пластинките са свободни от пънчето, гъсто разположени и бели. Пънчето е цилиндрично, до 12 см високо, бяло, в основата удебелено, обхванато от остатъка от общото покривало, с бели до зеленикави ивици по дължината. В горната си част пънчето има пръстен, бял до жълтеникав, ши рок, ципест. Горната повърхност е набраздена. Месото на зелената мухоморка е бяло, с неприятна сладникава миризма, особено при старите гъби. Споровият прах е бял. Среща се в широколистни и в иглолистни гори през лятото и есента (от юли до октомври). Смъртно отровна гъба, най-отровната в България, най-честите случаи на отравяне и смърт са с нея.

Може да бъде сбъркана с някои Печурки (Agaricus spp., например Agaricus sylvicola с бяла шапка и жълти пет на), от които се различава най-лесно по цвета на пластинките.

Обикновена манатарка (Boletus edulis Bull)

Шапката на обикновена манатарка и е изпъкнала, достига от 4 до 20-30 см в диаметър. Като е млада е кълбеста, белезникаво-кафява, след това потъмнява до тъмнокафява. Пластинките и са, бели, постепенно стават маслиненозелени, силно скъсени около пънчето, лесно се отделят от месото. Споровият и прах е маслинено-кафяв. Пънчето е от яйцевидно до бухалковидно, с белезникава мрежа на светъл тон. Месото е крехко и бяло, с отлични вкусови качества. Среща се в широколистни и иглолистни гори. Расте от май до ноември.

Гъба Манатарка
Снимка: pixabay.com

Отровен двойник: Дяволската гъба или синкавица (Boletus satanas Lenz), която много прилича най-вече на огнената манатарка, но е силно отровна за човека. Основно се различава по по-светлата шапка и по-тумбестото пънче. Още при отделяне от пънчето гуглата става виолетово-синя, а после почернява.

Вижте как да готвим манатарки.

Обикновена сърнела (Macrolepiotapresera Sing.)

Шапката на сърнелата отначало е яйцевидна, след това става плоска, в средата с гърбица. Кожичката и при нарастване се напуква на едри люспи без средната част, която остава кафява. Пластинките и са свободни, ъглести, издути и белезникави, а споровият прах – бял. Пънчето е цилиндрично, като в основата е луковично заоблено, първоначално кафяво. Има подвижен пръстен, отгоре бял и кафеникав отдолу в горната третина. Месото на сърнелата е меко и нежно, като остарее става жилаво. Месото в пънчето е влакнесто, дървенисто, белезникаво, с приятна миризма и вкус на орех. Среща се в гори, на светли места и поляни. Расте от юни до октомври.

Гъба Сърнела

Отровен двойник: Червено-кафява сърнелка.

Червено-кафява сърнелка (Lepiota brunneoincarnata)

Шапката с диаметър до 4 см отначало е изпъкнала, по-късно полусферична, накрая става плоска със слабо изразена гърбица. Покрита е с концентрично разположени кафяви или винено-кафяви люспи, които са най-гъсти в центъра. Между люспите се разкрива бяло месо обикновено с винени оттенъци на места. Ръбът е влакнест и отначало е слабо подвит, но по-късно се изправя. Пластинките са бели до кремави, гъсти и свободни от пънчето. Пънчето е цилиндрично, горната част е белезникава, фино влакнеста и гладка, в средната част има гирляндовиден пръстен със зона от люспи под него. Височината е сходна с диаметъра на шапката. Месото е бяло, с розови тонове в основата на пънчето. Миризмата е приятна, напомняща плодове. Среща се по тревисти места, включително паркове, пасища и горски поляни. Силно отровна гъба, която може да причини смърт.

Бисерна гъба

Червена мухоморка (Amanita muscaria (L.) Lam.)

Шапката ѝ отначало е яйцевидна, после става полусферична и накрая плоска, до леко вдлъбната. Тя е яркочервена до оранжево-червена. Има лъскава кожица, с бели или жълтеникави брадавици. Пластинките и са свободни от пънчето, бели и гъсти. Пънчето е цилиндрично, бяло до белезникаво. Удебелено е в основата, с високо разположен пръстен. Пръстенът е бял, увиснал и с формата на рокля. Месото също е бяло, но под кожицата на шапката е възможно да има ивица от жълто до червено. Няма особена миризма и е с приятен вкус. Споровият и прах е бял. Среща се в иглолистни, по-рядко в широколистни гори, расте през лятото и есента. Силно отровна и много опасна за човека гъба.

Ядлив двойник: Булка гъба (Amanita caesarea (Scop.) Pers.). С много добрите вкусови качества, но хората избягват нейното бране поради силната прилика с отровния двойник. Единственото, което ги различава, е жълтият цвят на пънчето и пластинките.

Обикновен пачи крак (Cantharellus cibarius Fr.)

Отличителен белег на гъбата пачи крак е сярно-жълтият цвят, само при най-младите екземпляри има по-бледа окраска. Плодното тяло е с различни размери, като при някои достига и до 15 см в диаметър, месесто. При младите гъби шапката е плоска с подвит ръб, а при зрелите плодни тела става подчертано фуниевидна с вълнообразен ръб. Месото е дебело и плътно, бяло или жълтеникаво, с приятна плодова миризма, сладникав вкус и леко жилаво. Пънчето достига до 10 см височина, цилиндрично или изтъняващо към основата. Пластинките са под формата на жилки и плитки бразди, с многобройни разклонения, с цвета на шапката. Споровият прах е жълт. Среща се в широколистни, иглолистни и смесени гори. Расте от началото на лятото до края на есента (от юни до ноември), обикновено на групи. Ядлива гъба с отлични вкусови качества.

Няма отровен двойник, но има съмнителен такъв, наречен лъжлив пачи крак (Hygrophoropsis aurantiaca). Последният обаче расте от август до октомври. Характерните му черти са портокалово-оранжевият цвят и черният долен край на пънчето.

Гъба Пачи Крак

Бисерна гъба (Amanita rubescens Pers.)

Шапката и е оцветена най-различно, зависи от това къде расте, покрита е с бели брадавици, подобни на бисери, често е и напукана. Месото и е бяло и нежно, с характерен винено-червен цвят на местата, където е наранено или нахапано от червеи или други животни. Пънчето е цилиндрично, високо. То е бяло, в основата розовеещо, в горната си част има бял или жълтеникав висящ бял пръстен. Пластинките са свободни от пънчето, бели, из менящи цвета си при остаряване. Споровият прах е бял. Расте в иглолистни, широколистни и смесени гори, през лятото и есента (от юни до ноември). Условно ядлива гъба, но само след продължителна термична обработка и след обелване на кожицата, която е отровна.

Има силно отровен двойник, който може да причини смърт - Пантерката (Amanita pantherina (DC.) Krombh). Бисерната гъба се различава от нея по това, че шапката е набраздена по края и при разчупване месото от бледочервеникаво става виненочервеникаво, докато при Пантерката то остава бяло. Освен това бисерната гъба е по-месеста и по-груба от отровния си двойник.

Обикновена пънчушка (Armillariа mellea (Vahl. : Fr.) Kumm.)

Шапката и е почти плоска, с подвит край и набразден ръб, почти изгърбена, тънкомесеста. Тя е жълтокафява или кафява, покрита с люспи, които после опадат. Месото и е бяло или белезникаво, първоначално с приятна миризма и вкус, след това стипчиво. Пластинките са много редки и доста тънки, почти раздалечени, прираснали към пънчето. На цвят са от белезникави до бели с напредването на възрастта. Споровият прах е бял. Пънчето варира на форма и цвят в зависимост от местообитанието. Среща се в иглолистни или широколистни гори, върху пънове или живи стъбла на дървета, обикновено на големи кичури, от края на юни до края на ноември. Ядлива гъба, но с недобри вкусови качества, трудносмилаема.

Отровната пънчушка (Hypholoma fasciculare (Huds.:Fr.) Kumm.) е нейният двойник. Тя има серножълти до зеленикави пластинки и серножълто пънче с прилепнало кафяво малко пръстенче.

Обикновена масловка (Suillus luteus).

Шапката на обикновената масловка и е първо кълбовидна, по-късно изпъкнала и накрая плоска. На цвят е кафеникава, понякога с по-светли, белезникави части и жълтеникава при застаряване и суша. Повърхността и е лепкава и слузеста в сухо време лъскава. Кожицата се отделя лесно. Ръбът отначало е подвит, по-късно изправен. Достига 12 см в диаметър. Пластинките са първо жълти, с възрастта потъмняват, порите са ситни и жълти, не посиняват при нараняване.

Пънчето е цилиндрично, белезникаво до жълто, до 10 см, с бял (долу кафяво-виолетов) пръстен в горната част. Над пръстена повърхността е обсипана със ситни, тъмни зрънца, под него е слузеста и гладка. Месото е бяло до жълтеникаво, плътно, при старите гъби става меко, но не променя цвета си. Няма характерни миризма и вкус. Среща се само до борове (Pinus), от пролетта до края на есента. Това е ядлива гъба, кожицата се обелва и отстранява преди кулинарната обработка. Може да причини стомашни неразположения при някои хора. Няма отровен двойник.

Обикновена челядинка (Marasmius oreades)

Гъба Масловка

Шапката на челядинката е първо звънчевидна, по-късно плоска с ниска, широка гърбица подобна на пъпка в центъра, до 5 см. На цвят кремава до кафеникава, по-светла при изсушаване. Повърхността и е гладка и суха, ръбът е гладък или слабо набразден. Пластинките са редки, бели до кремави, свободни от пънчето. Пънчето е до 7-8 см, цилиндрично, тънко, бяло до кремаво, по-светло от шапката. При застаряване жълто-кафеникаво в долната част. Месото е бяло до белезникаво, тънко, плътно, а в пънчето – жилаво, със слаба. Има приятна миризма, приятен вкус. Среща се по пасища, ливади и горски поляни сред ниска, зелена трева, от пролетта до есента, често на гнезда с голям брой плодни тела, а понякога и в кръгови формации. Челядинката е ядлива гъба.

Важни белези за определяне на Обикновената челядинка са редките и свободни от пънчето пластинки, жилавото месо в пънчето (къса се трудно с ръка), характерната миризма, белият споров прашец, местообитанието и начинът на растеж. Бялата отровна орешарка (Clitocybe rivulosa) понякога расте в непосредствена близост до Обикновената челядинка и може да се откъсне по невнимание. Силно наподобява Обикновената челядинка по размер и по цвят. Шапката има характерна заскрежена окраска. Пластинките са прираснати към пънчето или низбягващи.

Кладница (Pleurotus ostreatus)

Шапката на гъба Кладница е несиметрична към пънчето, с форма на мида или ветрилообразна. Отначало плоска и правилна, после вдлъбната и фуниевидна. Много месеста, на ширина от 6 до 25 см. Кожицата е гладка, с маслено черен, пепелявосив, кафяв, понякога сиво-охрен до синкаво-червен цвят. Често расте на гниещи пънове и от мицел излизат множество екземпляри. Пластинките са редки, понякога свързани помежду си, слизат по пънчето доста надолу, често дори до основата, разклоняват се няколко пъти към периферията, докато достигнат ръба, а в пънчето са здраво заловени.

Гъба Челадинка

Пънчето е бяло, здраво, месесто, в основата филцовано, често странично или ексцентрично разположено, с влакнесто месо. Дължината му е 1 до 4 см, а дебелината от 1 до 3 см. Месото е бяло, меко, дебело и сочно, без мирис. При старите гъби става твърдо и жилаво. Расте по мъртви и живи дървета, както и по гниещи трупи на големи групи. Предпочита стеблата на широколистни дървета. Расте късно през лятото до настъпване на пълната зима. Безусловно ядлива. Двойниците на гъбите на са отровни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest