gotvach.bg»Статии»Видове Гъби
Видове Гъби

Видове Гъби

Популярни отровни и ядливи видове гъби у нас и по света. Разгледай различните видове гъби и научи как да ги познаваш. Статиите за гъбите имат само информативен характер.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Гъба ПъстърваГъба Пъстърва
19 Август
Гъбата пъстърва се използва отдавна в народната медицина на някои народи. Гъба пъстърва влиза в състава на мехлеми против кожни възпаления и гъбички по ноктите. Здравословна салата с гъба пъстърва
Пачи кракПачи крак
23 Юни
2
Пачи крак /Cantharellus cibarius/ представлява вид базидиева гъба. Пачият крак е много вкусен, но не доставя на организма почти никакви полезни вещества. Пачият крак може да се суши, маринова и панира.
МанатаркиМанатарки
23 Юни
Манатарките /Boletus/ са род базидиеви гъби от семейство Манатаркови. Манатарките са много вкусни и растат предимно в горите. Манатарките са богати на витамини, микро- и макроелементи.
Зимна припънкаЗимна припънка
16 Юни
Зимната припънка притежава доста положителни качества. Тя е източник на селен, който се явява мощен антиоксидант. Освен това в състава си има витамин В1, витамин В2 и витамин В3.
Отровна (лъжлива) млечницаОтровна (лъжлива) млечница
14 Юни
Как изглежда гъбата лъжлива млечница /Lactarius torminosus/? Как да различим лъжливата млечница от рижката. Може ли да се консумира лъжливата млечница и как става това? Лечебни свойства на лъжливата млечница
Гъби КладницаГъби Кладница
02 Юни
4
Кладницата е дървесна гъба, която се култивира лесно и успешно. Състав, ползи и отглеждане на гъби кладница. Разпознаване на гъби кладница. Кулинарна употреба на кладница.
РижикаРижика
16 Май
1
Рижиката е много вкусна и ценена гъба. Рижиката има отровен двойник, поради което трябва да се събира с повишено внимание. Готвене на рижика.
СмръчкулаСмръчкула
22 Април
1
Смръчкулата е гъба с немски произход, но се среща на много места в нашите гори. Смръчкулата е почти застрашен от изчезване вид. Смръчкулата има отлични вкусови качества.
МасловкаМасловка
06 Април
Масловката /Silius/ представлява род базидиева гъба, която расте предимно в иглолистни гори. Масловката е една от най-събираните ядливи гъби в България. Масловката е много вкусна, но е сравнително тежка за консумация.
ПечуркиПечурки
26 Януари
1
Печурките са род базидиеви гъби, които имат симпатична бяла шапчица и нежна месеста част. Печурките са страхотно допълнение към месни и зеленчукови ястия. Печурките са полезни, но крият и сериозни рискове
ПърхуткаПърхутка
24 Окт.
2
Пърхутката представлява базидиева гъба с ядливо плодно тяло. Пърхутката бива няколко вида, като най-голямата може да достигне тегло до 10 кг. Пърхутката е много подходяща за паниране.
Гъби ШийтакеГъби Шийтаке
21 Дек.
Гъбата Шийтаке е известна още и като Императорска гъба. Гъбите Шийтаке са изключително богати на редица ценни вещества.