gotvach.bg»Статии»Видове Гъби
Видове Гъби

Видове Гъби

Популярни отровни и ядливи видове гъби у нас и по света. Разгледай различните видове гъби и научи как да ги познаваш. Статиите за гъбите имат само информативен характер.
Хамелеонова гъбаВидове ГъбиХамелеонова гъба
13 Февр.
Кристина Черникова
Зимна припънкаВидове ГъбиЗимна припънка
05 Февр.
Кристина Черникова
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
СкрежовкаСкрежовкаРедовната консумация на скрежовка се отразява добре на здравето ни. Този вид гъба има свойството да намалява нивата на кръвната захар и холестерола.
Гъба ВиолеткаГъба ВиолеткаГъба Виолетка е ценен източник на мед, цинк, манган, които са важни за здравето и доброто състояние на нашия организъм. Гъбата Виолетка също така е богата на тиамин и рибофлавин. Ако гъба Виолетка е добре сготвена, не би трябвало да е причина за неразполо
Жълта рогачкаЖълта рогачкаЖълтата рогачка /Hydnum repandum/ е вид базидиева гъба от семейство Hydnaceae. Консумацията на жълта рогачка действа укрепващо върху целия организъм, но най-вече подпомага нервната и дихателната система. Жълтата рогачка е подходяща най-вече за пържене и в
Бисерна гъбаБисерна гъбаБисерната гъба /Amanita rubescens/ представлява базидиева гъба, принадлежаща към род Мухоморка. Бисерната гъба е източник на витамин В1, витамин В2 и фосфорни съединения. Учените отбелязват, че в бисерната гъба се съдържат големи количества селен.
Гъба БулкаГъба БулкаГъба Булка /Amanita caesarea/ е базидиева гъба, принадлежаща към род мухоморка. Гъба булка съдържа протеини, които са важен източник на енергия. В гъбите булка се съдържат още полезни минерали и витамини В, РР и D, от които тялото ни силно се нуждае.
Сярна гъбаСярна гъбаСярната гъба /Laetiporus sulphureus/ представлява вид базидиева гъба. Понякога сярната гъба се употребява като лек против туберкулоза. Според някои специалисти консумацията на сярна гъба спомага и за по-бързото намаляване на наднорменото тегло.
Гъба ПъстърваГъба ПъстърваГъбата пъстърва се използва отдавна в народната медицина на някои народи. Гъба пъстърва влиза в състава на мехлеми против кожни възпаления и гъбички по ноктите. Здравословна салата с гъба пъстърва
ГълъбкаГълъбкаГълъбките /Russula/ представляват род базидиеви гъби, които принадлежат към семейство Russulaceae. Според специалистите консумацията на гъби гълъбка се отразява добре при хора, имащи проблеми със храносмилателния тракт. Месото на ядливите гълъбки е апетит
Гъби КладницаГъби Кладница
05 Март
4
Rosi Trifonova
Кладницата е дървесна гъба, която се култивира лесно и успешно. Състав, ползи и отглеждане на гъби кладница. Разпознаване на гъби кладница. Кулинарна употреба на кладница.
ПечуркиПечурки
27 Февр.
1
Rosi Stoyanova
Печурките представляват род базидиеви гъби, които имат симпатична бяла шапчица и нежна месеста част. Печурките са страхотно допълнение към месни и зеленчукови ястия. Печурките са полезни, но крият и сериозни рискове за здравето.
МанатаркиМанатарки
27 Февр.
Rosi Stoyanova
Манатарките /Boletus/ са род базидиеви гъби от семейство Манатаркови. Манатарките са много вкусни и растат предимно в горите. Манатарките са богати на витамини, микро- и макроелементи.
Пачи кракПачи крак
27 Февр.
2
Rosi Stoyanova
Пачи крак /Cantharellus cibarius/ представлява вид базидиева гъба. Пачият крак е много вкусен, но не доставя на организма почти никакви полезни вещества. Пачият крак може да се суши, маринова и панира.