Шийтаке
Видове Гъби

Шийтаке

Шийтаке е медицинска гъба, която взема наименованието си от ший – кестен, и така – дърво, и означава гъба, която расте върху дърво. Шийтаке расте в Япония и Китай, но в наши дни е изключително разпространена в цял свят.

1

Видове Гъби

Популярни отровни и ядливи видове гъби у нас и по света. Разгледай различните видове гъби и научи как да ги познаваш. Статиите за гъбите имат само информативен характер.
Видове Гъби - Хамелеонова гъбаВидове Гъби

Хамелеонова гъба

13.02.2015

Хамелеоновата гъба (Laccaria laccata) представлява вид базидиева гъба, която е подходяща за консумация. Разпространена е най-вече в Северна Америка и Европа.

Видове Гъби - Зимна припънкаВидове Гъби

Зимна припънка

05.02.2015

Зимната припънка притежава доста положителни качества. Тя е източник на селен, който се явява мощен антиоксидант. Освен това в състава си има витамин В1, витамин В2 и витамин В3.

Видове Гъби - СкрежовкаВидове Гъби

Скрежовка

05.02.2015

Редовната консумация на скрежовка се отразява добре на здравето ни. Този вид гъба има свойството да намалява нивата на кръвната захар и холестерола.

Видове Гъби - Гъба ВиолеткаВидове Гъби

Гъба Виолетка

01.02.2015

Гъба Виолетка е ценен източник на мед, цинк, манган, които са важни за здравето и доброто състояние на нашия организъм. Гъбата Виолетка също така е богата на тиамин и рибофлавин. Ако гъба Виолетка е добре сготвена, не би трябвало да е причина за неразполо

Видове Гъби - Жълта рогачкаВидове Гъби

Жълта рогачка

31.01.2015

Жълтата рогачка /Hydnum repandum/ е вид базидиева гъба от семейство Hydnaceae. Консумацията на жълта рогачка действа укрепващо върху целия организъм, но най-вече подпомага нервната и дихателната система. Жълтата рогачка е подходяща най-вече за пържене и в

Видове Гъби - Бисерна гъбаВидове Гъби

Бисерна гъба

30.01.2015

Бисерната гъба /Amanita rubescens/ представлява базидиева гъба, принадлежаща към род Мухоморка. Бисерната гъба е източник на витамин В1, витамин В2 и фосфорни съединения. Учените отбелязват, че в бисерната гъба се съдържат големи количества селен.

Видове Гъби - Гъба БулкаВидове Гъби

Гъба Булка

30.01.2015

Гъба Булка /Amanita caesarea/ е базидиева гъба, принадлежаща към род мухоморка. Гъба булка съдържа протеини, които са важен източник на енергия. В гъбите булка се съдържат още полезни минерали и витамини В, РР и D, от които тялото ни силно се нуждае.

Видове Гъби - Сярна гъбаВидове Гъби

Сярна гъба

30.01.2015

Сярната гъба /Laetiporus sulphureus/ представлява вид базидиева гъба. Понякога сярната гъба се употребява като лек против туберкулоза. Според някои специалисти консумацията на сярна гъба спомага и за по-бързото намаляване на наднорменото тегло.

Видове Гъби - Гъба ПъстърваВидове Гъби

Гъба Пъстърва

29.01.2015

Гъбата пъстърва се използва отдавна в народната медицина на някои народи. Гъба пъстърва влиза в състава на мехлеми против кожни възпаления и гъбички по ноктите. Здравословна салата с гъба пъстърва

Видове Гъби - ГълъбкаВидове Гъби

Гълъбка

29.01.2015

Гълъбките /Russula/ представляват род базидиеви гъби, които принадлежат към семейство Russulaceae. Според специалистите консумацията на гъби гълъбка се отразява добре при хора, имащи проблеми със храносмилателния тракт. Месото на ядливите гълъбки е апетит

Видове Гъби - Гъби КладницаВидове Гъби

Гъби Кладница

05.03.2014

Кладницата е дървесна гъба, която се култивира лесно и успешно. Състав, ползи и отглеждане на гъби кладница. Разпознаване на гъби кладница. Кулинарна употреба на кладница.