Gotvach.bg»Статии»Видове Гъби»Пачият крак има ли отровен двойник?

Пачият крак има ли отровен двойник?

Пачият крак има ли отровен двойник?

Гъбарството е много забавно и полезно хоби, което се отблагодарява с вкусни диворастящи гъби, но и много опасно. Вкусните ядливи гъби имат свои отровни двойници, което може да доведе до лоши последици за неопитните гъбари и да завърши дори със смърт.

Най-често фатално завършва брането и консумацията на най-добре познатите и разпространени гъби в нашите гори. Затова познаването на гъбите е първостепенно по важност качество на събирача на диворастящи гъби. Информацията за отровните двойници на гъбите е задължителна за всеки, който тръгва с кошница в гората.

Сред най-често събираните и търсени гъби се отличава пачият крак. Тя няма смъртоносно отровен двойник, но може да бъде сбъркана с някои от отровните видове.

Ядлив пачи крак

Ядливата гъба се нарича обикновен пачи крак, а също и лаберка. Тази гъба има характерен външен вид, който трудно може да бъде сбъркан, както и отлични вкусове качества. В сравнение с другите ядливи гъби пачият крак се задържа най-дълго пресен и затова е и комерсиално събирана гъба.

Отличава се с жълтия си, до жълто-оранжев цвят, достига до 15 сантиметра в диаметър. Пънчето на гъбата е цилиндрично, понякога изтънява към основата, цветът му е малко по-светъл от този на шапчицата.

Гъба пачи крак

Гъбата има дебело, плътно и умерена жилаво месо, бяло или жълтеникаво на цвят.Миризмата на месото е плодова, а вкусът е сладникав.

Може да се намери в иглолистни и букови гори. Расте на групи върху почвата и се търси през лятото и есента.

Сходни видове и отровни двойници на пачи крак

Обикновеният пачи крак лесно се разпознава по характерните жилки, които се спускат надолу по пънчето. Жилките се различават от ламелите при други гъби, защото са дебели, плитки, не винаги са прави и са с много разклонения. Плодните тела са жълто-оранжеви и приличат на патешки крака, откъдето идва името им.

Съществуват отделни видове около гъбата с общо название пачи крак. Това са бледожълтият пачи крак, аметистовият пачи крак, фризиевият пачи крак. Всеки от тях има свои характерни особености по отношение на цвета на шапката или на месото и всички са ядливи.

Грешки могат да се получат с отровни гъби, които много приличат на пачия крак. Една от грешките може да се случи с отровната горчива миризливка. Тази гъба обаче расте в широколистни гори и има ламели, които са добре развити и разпознаваеми, вместо жилки.

По-често грешката става с типичният двойник на ядливата гъба пачи крак, който се нарича лъжлив пачи крак. Това е слабо отровна гъба, която предизвиква стомашно-чревно разстройство. Шапката на двойника има същия измамен жълтеникав цвят като истинската гъба, но при подробно разглеждане. Нейните пластинки свършват при пънчето и са по-тъмни от шапката. Шапката на двойника на пачия крак е по-тънка от тази на истинската гъба, разликата в пънчето е, че то е по-тънко и кухо.

Пачи крак в кулинарията

Ако не сте опитни гъбари, не ви съветваме да берете сами гъби. За да се насладите на вкусните рецепти с пачи крак, по-добре закупете продукта от близките магазини. Така ще сте спокойни, че любимата ви супа с пачи крак е не само вкусна, но и безопасна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest