Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме и замразяваме пачи крак

Как да съхраняваме и замразяваме пачи крак

Пачи крак

Гъбите пачи крак се срещат и под имената дивисилка, лаберка и жълтурка и могат да бъдат използвани за разнообразни кулинарни цели. Срещат се в иглолистни и широколистни гори, а понякога и сред шума и мъхове, но винаги около дървета. С изключение на зимата можете да се натъкнете на тях целогодишно.

Освен със своя превъзходен вкус, гъбите пачи крак са известни и с това, че се поддават лесно на съхранение. В следните редове ще ви покажем как можете да постигнете това.

Замразяване на приготвени на пара гъби пачи крак

Много лесен метод за замразяване на гъби пачи крак е като ги оставите да се задушат предварително на пара. Така те ще изгубят минимално количество от полезните си хранителни вещества, ще запазят текстурата си и ще намалят обема си с цел пълноценно използване на пространството във фризера ви. Някои ще ви убедят предварително да измиете гъбите, а други ще ви посъветват просто старателно да ги избършете с четка от нечистотиите по тях с идеята да се запази автентичния им вкус. Въпрос на личен избор е. Подбирайте само здрави гъби, оставете ги за около 10- 15 минути да се обработят на пара, изчакайте да изстинат, подсушете, при нужда нарежете, приберете в подходящи пликове/кутии и поставете във фризера.

Замразяване на задушени с масло гъби пачи крак

Сушени пачи крак

Подходящи за замразяване са само онези гъби, които са здрави и нямат следи от наранявания. Накиснете ги във вода за 10-тина минути, за да паднат от тях всички следи от почва и тревички, след което ги измийте добре под течаща вода. Оставете ги за около половин час да се отцедят и ги разстелете върху кухненска хартия за допълнително изсушаване. Разтопете бучка масло в тиган и ги задушете за няколко минути. Отново ги поставете върху кухненско руло, за да се премахне излишната мазнина.

Изчакайте пачия крак да изстинат и ги нарежете на парчета, така че да не заемат място във фризера ви и да пасват на последвалите ви кулинарни предпочитания. Отделете нарязаните гъби на порции спрямо това какво мислите да приготвяте с тях и ги прехвърлете в кутии или пликове, подходящи за замразяване. После просто ги „изпратете“ във фризера, като не забравяте да поставите надписи върху кутиите/пликовете с това какво има в тях, какво е приблизителното количество и датата на замразяване. Така приготвените гъби можете да консумирате до 3- 4 месеца след замразяването им.

Стерилизиране на буркани с гъби пачи крак

Как да съхраняваме пачи крак

Отново е важно гъбите да са добре почистени. За да стерилизирате гъбите, трябва да ги бланширате за кратко във вряла подсолена вода, в която сте добавили и лимонтузу (около 5 г на 1 л вода). Облейте гъбите със студена вода, измийте ги и ги оставете в гевгир да се отцеждат. По желание ги нарежете на парчета, за да не заемат много място в бурканите, в които ще ги напълните. Направете си саламура, като на 1 л вода слагате по 5 г лимонтузу (служи за консервант) и 20 г сол, която да кипнете. След като сте пъхнали гъбките в бурканите, залейте с горещата саламура до ръба им, затворете ги и стерилизирайте за около час. По желание можете да добавите и подправки по избор между редовете на гъбите.

Изсушаване на гъби пачи крак

Изсушаването на каквито и да е гъби е много удачен метод за съхранението им. Най-добре е да сторите това с помощта на уред за изсушаване, но можете да използвате и най-обикновена фурна. Нагласете я в режим за печене на 40-60 градуса и оставете нарязаните на филета гъби да се изсушават на полуотворена вратичка на фурната за около 4 часа. Когато са готови ги оставете още за около 2 -3 дни на проветриво място до пълното изсушаване на пачия крак и ги приберете в хартиени пликове.

Вижте още колко издържат гъбите в хладилник и разберете всъщност могат ли да се замразяват гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest